Συγκρατημένος ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό κατά τη συνάντηση με Τσίπρα

Αθήνα.-.- Την ευχή οι εξελίξεις στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να είναι τέτοιες ώστε να ξαναρχίσει δημιουργικός διάλογος για το Κυπριακό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρο Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αθήνα έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αρχίζουν αύριο Τρίτη στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κοτζιάς έχει πει ότι στόχος του είναι να πετύχει προπαρασκευαστική σύγκλιση απόψεων με την Άγκυρα ώστε να δρομολογηθεί επανέναρξη των επαφών για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν «παγώσει» εδώ και ενάμιση χρόνο μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές πάντως έχουν διαρρεύσει ότι οι πιθανότητες τριμερούς συνάντησης του κ. Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιτζί είναι μικρές.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στις 28 Σεπτεμβρίου.

Η συνάντηση στην Αθήνα ήλθε υπό τη σκιά των δηλώσεων του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τα στρατεύματα της στα κατεχόμενα, στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.

Η απομάκρυνση των περίπου 40.000 στρατιωτών από το ψευδοκράτος είναι πάγιο αίτημα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Πηγή: skai.gr