ΣΧΟΛΙΟ: Στην πολιτική, ποτέ μην λες “ποτέ”. Δες το αυτό σαν αξίωμα!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, 8 Σεπτεμβρίου, στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, είχε πει:

<<Το βλέπει και ο ίδιος ο Καμμένος ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέες ευκαιρίες αλλά είναι δεσμευμένος για λόγους αρχής. Εκτιμώ και σέβομαι τη στάση του Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας… Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την πλειονότητα των βουλευτών>>.

Επίσης από την ΔΕΘ, ο Πάνος Καμμένος, (11 Σεπτεμβρίου) έλεγε:

«Αν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ζητήσουμε σε πρώτη φάση δημοψήφισμα. Αν δεν γίνει αυτό, θα ζητήσουμε να μετατεθεί η ψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή μετά το τέλος της τετραετίας. Και μόνο ως έσχατη λύση, ανέφερε ο κ. Καμμένος θα πάμε στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».

Το πρωί της Δευτέρας, (17 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλώνει:

«Δεν θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή. Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση». Πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία κι αν κάποιος δεν συμμορφωθεί θα φύγει από τους ΑΝΕΛ…

Πώς να εξηγήσει, ένας καλόπιστος, τις αντικρουόμενες δηλώσεις των δύο εταίρων, αλλά και τις αντίθετες δηλώσεις από βδομάδα σε βδομάδα του ίδιου του Πάνου Καμμένου;

Είναι κομψό να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για συμπαιγνία Πρωθυπουργού – Υπουργού Άμυνας, ώστε να βρεθούμε δίχως να το καταλάβουμε προ τετελεσμένων;  Θέλουμε να πιστεύουμε πως όχι.

Είναι φρόνιμο να υποθέσουμε ότι ο κ. Καμμένος όσο πλησιάζει η ημέρα της αλήθειας στο Σκοπιανό προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά; Αυτό είναι βέβαιο.

Από το άλλο μέρος, όμως, πώς ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι και δίχως τις ψήφους των ΑΝΕΛ, θα περάσει το Σκοπιανό; Μπορεί να συμβεί αυτό;

Οριακά, Ναι. Αν οι 151 ψήφοι είναι αρκετοί, χωρίς τους ΑΝΕΛ θα χρειασθεί να ψηφίσουν 9 ακόμη βουλευτές. Ποιοί θα είναι;  Το Ποτάμι έχει 6.  Χρειάζονται ακόμη 3 Ανεξάρτητοι ή…

Βέβαια, μπορεί να υπάρξουν και απόντες βουλευτές, οπότε θα χρειασθούν λιγότερες από τις 151 ψήφους…

Ωστόσο, ένας πολιτικά καχύποπτος, θα σκεφτόταν ίσως ότι με κάποιο τρόπο ο Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει από άλλα κόμματα ή και ανεξάρτητους βουλευτές τις ψήφους που του λείπουν και γι αυτό ο Καμμένος το παίζει, με την «άδεια» του Αλέξη Τσίπρα, όψιμος «Μακεδονομάχος», για να συγκρατήσει μέρος έστω των ψηφοφόρων του, που φυλλορροούν!

Μπορεί να είναι έτσι; Μπορεί να υπάρχει, δηλαδή, μυστική διακομματική ή διαπροσωπική συμφωνία;

Στην πολιτική, ποτέ μην λες ποτέ.  Δες το αυτό σαν ένα αξίωμα!