Διαπραγμάτευση μέχρι το «παρά πέντε»

Την πολιτική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ξεκινά και επίσημα από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας επαφές με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόλ Τόμσεν.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επιδιώκει να κάνει και ένα γύρο επαφών με τους επικεφαλής αξιωματούχους των Ευρωπαϊκών Θεσμών οι οποίοι και αυτοί βρίσκονται στο Μπαλί με αφορμή τη σύνοδο του ΔΝΤ. Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι, μετά και τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, να διασφαλίσει ότι το Ταμείο δεν θα βάλει εμπόδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς για την τύχη των συντάξεων.

Η Ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η βελτίωση των προβλέψεων του Ταμείου αποδεικνύει ότι το ΔΝΤ όσο περνά ο καιρός προσεγγίζει τη στάση της Κομισιόν, γεγονός που θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάργηση του νόμου ο οποίος προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019.

Αν και πρακτικά η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πάρει το «πράσινο φως» του Ταμείου για να προχωρήσει στην ακύρωση του νόμου για τις συντάξεις, στην Αθήνα γνωρίζουν ότι δεν αρκεί απλά η συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Και αυτό γιατί εάν το Ταμείο επιμένει στην άποψη του ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αναγκαίες για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε οι αγορές θα λάβουν μήνυμα ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν οι μεταμνημονιακοί στόχοι.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη από τις αγορές καθώς οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ από αυτές της Κομισιόν. Ως εκ τούτου οι υψηλές αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων δεν θα υποχωρήσουν εύκολα γεγονός που δεν θα επιτρέψει στο Οικονομικό επιτελείο να δοκιμάσει μια ακόμα έκδοση ομολόγων τη νέα χρονιά.

Τελική ευθεία

Οι επαφές με το ισχυρό δίδυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών θα γίνουν μόλις λίγα 24ωρα πριν το υπουργείο Οικονομικών υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 στην Κομισιόν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι αντίθετα με το προσχέδιο που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, αυτή τη φορά το κείμενο θα περιλαμβάνει μόνο ένα σενάριο και αυτό δεν θα προβλέπει την περικοπή των συντάξεων.

Το γεγονός αυτό θα ανοίξει το νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς, προκειμένου να καταλήξουν στο βασικό δημοσιονομικό σενάριο για το 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και όπως όλα δείχνουν θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

πηγή:huffingtonpost.com