Γραφείο Πρωθυπουργού: Η μισθοδοσία κληρικών είναι απόφαση της πολιτείας

Αθήνα.- Το καθεστώς μισθοδοσίας του κλήρου εμπίπτει «σε κάθε περίπτωση» στις αρμοδιότητες του Κράτους, όχι της Εκκλησίας, διαμήνυσε το Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες αφότου οι μητροπολίτες απέρριψαν ομόφωνα την κυβερνητική πρόταση για τερματισμό της δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης των κληρικών.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, στην αλαλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών, παρά την διαφωνία της Εκκλησίας.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου συνοδεύεται από πολιτικό ρίσκο, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος είναι διατεθειμένος να στηρίξει τις θέσεις της Εκκλησίας και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο μετά την κρίση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο το Ποτάμι φαίνεται να στηρίζει τις κυβερνητικές θέσεις.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για «προσωπικό φιάσκο του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτοντας ότι «καταρρέει μία προσωπική συνεννόηση, αν όχι συναλλαγή», ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα χαιρέτισε κατά τα άλλα την απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση του διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, σημειώνοντας πως θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου για τον «εξορθολογισμό» των σχέσεων ανάμεσα στους δύο θεσμούς.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου «θα τεθεί σε γνώση» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Βουλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί – σε κάθε περίπτωση – ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.

ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων

«Τα όσα σοφίστηκε ο Πρωθυπουργός συνιστούν εξαπάτηση και προδοσία» τόνισε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της Συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας.

Παρά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Ωστόσο, με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος και ειδικότερα με τη ρητή αναφορά ότι θα «εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος», ουσιαστικά αναιρείται η συμφωνία (ή «πρόθεση συμφωνίας») που είχε ανακοινωθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα το Μαξίμου έβγαζε ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει μόνη της η κυβέρνηση στην υπόθεση της μισθοδοσίας, και παρά τον χαιρετισμό αυτής της ανακοίνωσης από τον Αρχιεπίσκοπο η ουσία είναι ότι οι Ιεράρχες έστειλαν το μήνυμα ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς τη γνώμη τους. Και είναι δεδομένο ότι η Εκκλησία περνά πολύ δύσκολες ώρες με αντιθέσεις ιδιαίτερα διακριτές.

Ο λόγος της αναίρεσης του deal είναι ότι βασική πλευρά εκείνης της συμφωνίας ήταν ότι ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα μέρη αναλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις που αυτή συνεπάγεται.

Αυτό σχηματικά σημαίνει ότι για να ισχύσουν οι προβλέψεις για την εκκλησιαστική περιουσία, την παραίτηση του Δημοσίου εκ των αξιώσεών του και τη δημιουργία του σχετικού Ταμείου με σκοπό την αξιοποίησή της, θα πρέπει να ισχύσει και η δέσμευση για την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Όμως, η απόφαση της Ιεραρχίας ανατρέπει αυτό το σχεδιασμό. Μπορεί σιωπηρά να αναγνωρίζει ως συμφέρουσα τη λύση που αφορά την εκκλησιαστική παρουσία, όμως ζητώντας να μην αλλάξει ο τρόπος μισθοδοσίας, η συμφωνία τίθεται εν συνόλω εν αμφιβόλω, έστω και εάν η απόφαση παραπέμπει στη συνέχιση της διαδικασίας διαλόγου με τη μεριά της Πολιτείας.