Ομογένεια: Σεμινάριο διδασκαλίας της Μυθολογίας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού (βίντεο)

Νέα Υόρκη. Η ενεργοποίηση των γονέων και των άλλων μελών της οικογένειας στη διδασκαλία στο σπίτι της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας της Ιστορίας και Πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο του Εκπαιδευτικού Επιμορφωτικού Σεμιναρίου που διοργανώθηκε τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα «Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη» της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών “Προμηθεύς” Δημοσθένης Τριανταφύλλου.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε συνεργασία με την Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών και τον οργανισμό «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» και τελούσε υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν ο ευεργέτης της κοινότητας και υποστηρικτής της ελληνικής Παιδείας Στυλιανός Ζερβούδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Κίτσιος. Πρόκειται για τους πρωτεργάτες του τιτάνιου έργου της ανοικοδόμησης του Ναού του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκαπιδευτικών Στέλλα Κοκόλη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Πέτρου, π. Μάξιμος Πολίτης, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τους δασκάλους, τους γονείς και τους προσκεκλημένους και ευχήθηκε επιτυχίες στο σεμινάριο.

Το συντονισμό του σεμιναρίου ανέλαβε η Μαρία Τελειοπούλου, βοηθός του διευθυντή του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του σεμιναρίου και τόνισε ότι στοχεύει στην ενεργοποίηση των γονέων και ων άλλων μελών της οικογένειας στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της Μυθολογίας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκκόλη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους δασκάλους, τους γονείς και τους εκπροσώπους της κοινότητας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ.κ. Δημήτριος

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκδοση των δύο νέων Βιβλίων του Μαθητή «Αρχαία Ελληνική Μυθολογία» και «Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός» που εκδόθηκαν πρόσφατα.

Το Βιβλίο Μαθητή «Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμός» εκδόθηκε το 2017 με την ευγενική χορηγία της «Ηγεσίας των 100», ενώ το Βιβλίο Μαθητή «Αρχαία Ελληνική Μυθολογία» εκδόθηκε το 2018 με την ευγενή χορηγία της Βασιλικής Φιλιώτη, προέδρου του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, της Γεωργίας και Ανδριάνας Φιλιώτη, της Στέλλας Κοκόλη, προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, των Αγγελικής και Στυλιανού Ζερβούδη, Βιβής και Σταύρου Χαβιάρα καθώς επίσης και του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια».

Μερική άποψη της αίθουσας

Τα εν λόγω βιβλία αποτελούν συνέχεια των εκδόσεων του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, που ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία και τα οποία διδάσκονται στα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία της Αμερικής.

Η πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικής Παιδείας της Αμερικής Βασιλική Φιλιώτη ευχήθηκε επιτυχίες στο σπουδαίο, όπως το χαρακτήρισε, σεμινάριο, το οποίο έχει ως στόχο την εξοικείωση των δασκάλων και γονέων με τις δύο προαναφερόμενες εκδόσεις.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς» Δημοσθένης Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στο ρόλο των σεμιναρίων και εστίασε την προσοχή του στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι η γλώσσα του Ομήρου και των μεγάλων φιλοσόφων» και «η μόνη που δε δανείστηκε ξένες λέξεις».

Ο Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του σεμιναρίου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να διοργανώσουν το σεμινάριο εκτός της Αστόριας και του Κέντρου και τόνισε ότι αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδιασμού τόνωσης και ενίσχυσης των σχολείων και των κοινοτήτων της περιφέρειας.

Στυλιανός Ζερβούδης και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Αναφερόμενος στο σεμινάριο επεσήμανε ότι είναι καινοτόμο διότι περιορίζονται οι εισηγήσεις ούτως ώστε να δοθεί σημασία στο διάλογο και στην ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων και την αξιοποίηση του τριγώνου  «μαθητή, σχολείου, οικογένειας».

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, εμπειρικά και επικουρικά να βοηθούν το έργο των δασκάλων στο σπίτι. Γι αυτό εστιάζοντας θα λέγαμε « ενεργοποίηση γονέων και άλλων φορέων στο σπίτι, για τη βοήθεια των παιδιών στο σπίτι, για την εκμάθηση της ελληνικής, μέσα από την Ιστορία, την αρχαία Μυθολογία και τον Πολιτισμό!!!
Με άλλα λόγια να βοηθήσουμε το έργο του δασκάλου από το σπίτι όχι επιστημονικά, αλλά πρακτικά».

«Δεν υποκαθιστούμε το δάσκαλο, και κάνουμε το παιδί να μπορεί να διηγείται διάφορα γεγονότα, και άλλα από τα Ομηρικά έπη που γοητεύουν και σαγηνεύουν τα παιδιά ….. ή να μας περιγράφει διάφορες εικόνες πολύ αξιόλογες που υπάρχουν στα βιβλία μας», συμπλήρωσε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εκδηλώσεις για την 100ετία της κοινότητας του Ευαγγελισμού στο Χιούστον του Τέξας και εστίασε την προσοχή του στο Σχολείο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε 700 μαθητές – ομογενείς και άλλων εθνοτήτων – να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο των δασκάλων και τόνισε ότι ο ρόλος δεν είναι μόνο προσφοράς γνώσεων, αλλά είναι μυαλοπλαστικός και ψυχοπλαστικός.

Από αριστερά οι: Γεώργιος Μελικόκης, Τιμολλέων Κόκκινος, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Στέλα Κοκόλη, Βασιλική Φιλιώτη και Μαρία Τελειοπούλου.

Απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων σχετικά με το σεμινάριο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε «Είναι ένα ωραίο σεμινάριο γιατί συνδέει το εκπαιδευτικό έργο με κείμενα όπως είναι τα ομηρικά έπη και κείμενα που περιέχουν οι ιστορίες. Και όπως έχει αποδειχτεί οι ιστορίες είναι πολύ σημαντικές, διότι σου παρέχουν τη δυνατότητα να περάσεις πολύ σπουδαία μηνύματα.​

Τα παιδιά μας θα εξοικειωθούν με κορυφαία έργα σ΄ αυτό το πεδίο, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από τον Όμηρο, όσον αφορά την αφήγηση. Πολύ κοντά είναι και ο Αίσωπος με τους Μύθους του. Αυτά δεν είναι απλά και μόνο παραμύθια, αλλά έχουν ουσία και διαχρονικές αξίες.

Ερωτηθείς για τη σημασία των σεμιναρίων επεσήμανε ότι είναι αναγκαία, διότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο των σεμιναρίων, που είναι καθαρά εκπαιδευτικό, αλλά είναι και το γεγονός ότι οι δάσκαλοι βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο και αυτό είναι μια ενίσχυση. Το έργο του δασκάλου σήμερα δεν είναι διόλου εύκολο.

Επί πλέον είναι μια ευκαιρία διότι οι δάσκαλοι έρχονται σε επαφή με την ηγεσία της Αρχιεπισκοπής και το Γραφείο Παιδείας, με τον διευθυντή, Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλο και τους συνεργάτες τους. Επομένως είναι πολλαπλή η ωφέλεια αυτών των σεμιναρίων. Εάν τυχόν υπήρχαν ευκολίες τα σεμινάρια θα έπρεπε να είναι μόνιμος θεσμός και όχι να είναι άπαξ ή δις του έτους. Θα έπρεπε να είναι άπαξ του μηνός. Αλλά αυτό είναι πρακτικώς δύσκολο».

«Άρα καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και μεγιστοποιήσουμε αυτό που κάνουμε», κατέληξε ο κ. Δημήτριος.

Φωτογραφία πρώτης σελίδας. Από αριστερά: Γιώργος Μελικόκης, Στέλα Κοκόλη, π. Μάξιμος Πολίτης, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, Στυλιανός Ζερβούδης, και ο αρχιδιάκων, Παντελεήμων Παπαδόπουλος.

anamniseis.net