Εβδομήντα χρόνια μετά, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ βρήκε το «κορίτσι της Ζακύνθου»

Η ιστορία ξεκινά τον Αύγουστο του 1953, όταν ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες πληγέντες από τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Ο πεζοναύτης τράβηξε πολλές φωτογραφίες στο νησί, ανάμεσά τους το πορτρέτο ενός ξανθού κοριτσιού, το οποίο ονόμασε «Κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl).

Ο πεζοναύτης δεν ήταν άλλος από τον Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος έμελλε να γίνει υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρήγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους.

Επτά δεκαετίες μετά, η ταυτότητα του κοριτσιού που απαθανάτισε αποκαλύπτεται χάρη σε ένα άρθρο ομογενειακής ιστοσελίδας.

Είναι η ηλικιωμένη πλέον Γιοβάνα Ξιφίτα – Βυθούλκα, η οποία μίλησε για την ιστορία της στο Zantenewstime.gr.

Κλειδί για τον εντοπισμό της ήταν άρθρο που δημοσιεύτηκε για το Κορίτσι του Ζάντε στο ομογενειακό pappaspost.com.

Το άρθρο έτυχε να διαβάσει η δημοσιογράφος Λουΐζα Μόρφη, η οποία εξηγεί πώς κατάφερε να εντοπίσει το κορίτσι:

«Την Βρήκα!!!! Πώς έγινε αυτό….. Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα την φωτογραφία και με έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε με μια γνωστή μου πάρα πολύ, είχε και τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία κιόλας.

Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl.

Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θεία της.

Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε με την «ZANTE GIRL».

Ο ίδιος ο Τζέιμς Μπέικερ είναι σίγουρο πως θα μάθει τα ευχάριστα νέα, αφού διατηρεί φιλικές σχέσεις με οικογένεια ομογενών που διατηρεί εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας και είχε συμμετάσχει στις προσπάθειες αναζήτησης.

Τυχόν επανένωσή τους θα είναι μια συγκινητική στιγμή και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Πηγή:newpost.gr