Νέα δημοσιεύματα περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την εκτίμηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μετά το έκτακτο ταξίδι του στη Γενεύη προκειμένου να συναντήσει τον εκεί ευρισκόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, σκοπεύει να παραιτηθεί από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, παρουσιάζει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα newpost.gr, ο γνωστός για τη στενή του συνεργασία με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και πρώην διευθυντικό στέλεχος της INTERAMERICAN, επί εποχής Κοντομηνά, επικοινωνιολόγος,  κ. Σωτήρης Τζούμας.

Το άρθρο του, που τιτλοφορείται με την κατά το ήμισυ ερωτηματική πρόταση: “Ραγδαίες εξελίξεις στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής – Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;” ο κ. Τζούμας κατά βάση το στηρίζει σε ενημέρωση, από τον κ. Θεόδωρο Καλμούκο, “…διαπρεπή Εκκλησιαστικό αναλυτή του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης”, όπως τον αναφέρει. Σύμφωνα δε με την συγκεκριμένη ενημέρωση που φέρεται να έκανε, άγνωστο που,  ο κ. Καλμούκος, (σ.σ. με τον οποίο ο κ. Τζούμας γνωρίζεται από τα χρόνια συνεργασίας τους στον Εθνικό Κήρυκα) “…μετά  το έκτακτο ταξίδι του Γέροντα Αμερικής κ. Δημητρίου στη Γενεύη, προκειμένου να συναντήσει τον εκεί ευρισκόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Δημήτριος  κάλεσε σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 15:00, ώρα Νέας Υόρκης”.

Όπως  -συνεχίζει το άρθρο του κ. Τζούμα-  “ενημέρωσε ο Θόδωρος Καλμούκος”, η πρόσκληση για την τηλεδιάσκεψη  “…έγινε με e-mail που έστειλε η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αλίκη Κούριαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο e-mail που έστειλε η κυρία Κούριαν δεν αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο συγκαλείται η τηλεδιάσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, τα οποία είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής”.

Στη συνέχεια του άρθρου του κ. Τζούμα, επαναλαμβάνονται εικασίες,  που κατά καιρούς δημοσιεύονται σε μερίδα του ομογενειακού Τύπου, περί παραιτήσεως του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. (σ.σ. εικασίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς, τόσο πολλούς, ώστε ΚΑΠΟΤΕ να επαληθευτούν, αφού, εξάλλου, γνωστή είναι η εμμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να “παραιτεί” τους Αρχιεπισκόπους της Αμερικής -και όχι μόνο) .

Συγκεκριμένα,  γράφει ο κ. Σωτήρης Τζούμας στο Newpost: “Στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διαπρεπείς Ιεράρχες του Θρόνου θεωρούν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια για να δώσει την δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο να πραγματοποιήσει ο ίδιος αυτό που του ζήτησε ο Πατριάρχης δύο φορές μία αξιοπρεπή έξοδο, πήρε την απόφαση να του ανακοινώσει ότι  η απομάκρυνσή του από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι ήδη ειλημμένη και ότι θα καταλάβει θρόνο Γεροντικής Μητροπόλεως εκ των πρώτων του Πατριαρχικού Συνταγμάτιου. Και προφανώς του το είπε να το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσει την υστεροφημία του”.

Το άρθρο, εν συνεχεία, αναφέρεται και στα γνωστά περί οικονομικών προβλημάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και στα αφορώντα την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου, στην Νέα Υόρκη.

Εν κατακλείδι, το εν λόγω άρθρο του κ. Τζούμα, παραθέτει και πληροφορίες, αγνώστου πηγής, σύμφωνα με τις οποίες  ο Πατριάρχης την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην τακτική για το μήνα Νοέμβριο Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και θα προσχωρήσει άμεσα στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.  Εικάζει, μάλιστα, πως «όπως όλα δείχνουν» η εκλογή “…θα γίνει μεταξύ του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ (ο οποίος είναι επίσκοπος από το 1996 και το 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Γαλλίας) και του Προύσσης Ελπιδοφόρου (εξελέγη Μητροπολίτης το 2011) – πριν λίγες ημέρες έγινε Τακτικός Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης”.