Η Μόσχα απαντάει από τώρα στον Τσίπρα για την “Βόρεια Μακεδονία”: «Όχι»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και ξεκαθάρισε από πριν ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί να αναγνωρίσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρά την αναμενόμενη σήμερα προσωπική έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν

Λέει χαρακτηριστικά πως είναι «προφανής η κατακόρυφη συνεχής παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας* (Σκόπια). Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε.

Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό της Ουάσινγκτον για τη βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες.»

Εν ολίγοις ο Σ.Λαβρόφ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αναγνωριστεί η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς αποτελεί προϊόν εκβιασμών και άμεσης παρέμβασης στα εσωτερικά ανεξάρτητης χώρας από αλλότριες δυνάμεις.

Χθες στο άρθρο της για το pronews.gr η Κύρα Αδάμ έγραψε:

Με ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης προσέρχεται ο πρωθυπουργός- ΥΠΕΞ Α. Τσίπρας στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν:

Να μην βάλει η Ρωσία βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να επικυρωθεί η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως η Μόσχα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Το ελληνικό αυτό αίτημα , αναφέρουν  ασφαλείς διπλωματικές πηγές, έχει τη σύμφωνη γνώμη και της αμερικανικής πλευράς, που δεν θα ήθελε οι κόποι και οι προσπάθειες του ΟΗΕ και του ειδικού διαπραγματευτή, Αμερικανού πρέσβη Μ Νίμιτς για τη Συμφωνία των Πρεσπών να καταλήξουν στον πάτο της λίμνης από ρωσικό βέτο.