Όταν η Ομογένεια της Αμερικής σπινθηροβολούσε!

ΑΛΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
Ο εορτασμός της εβδομάδας «Ελληνικών Γραμμάτων» είχε καθιερωθεί επί Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, συνέχισε την εβδομαδιαίας διάρκειας αυτή γιορτή, ως ένα Αρχιεπισκοπικό θεσμό και τη συνδύαζε με τον εορτασμό του Ελληνικού Πολιτισμού και του Ελληνόγλωσσου Τύπου, τον οποίο χαρακτήριζε «σύμβολο για την έκφραση των ευγενεστέρων φιλοδοξιών και επιδιώξεών μας».

Ο Ιάκωβος πίστευε ότι η εβδομάδα αυτή πρέπει να είναι περίοδος αυτοεξέτασης και αυτοκριτικής, αλλά και αναθεωρήσεως του εαυτού μας για τον ρόλο μας στη μεγάλη και ιερά υπόθεση της διαιώνισης του Ελληνικού Πνεύματος και του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Ο λαμπρός εορτασμός των Ελληνικών Γραμμάτων θεωρούσε ότι είναι όχι μόνο για το καλό της κοινότητάς μας αλλά και για το καλό της Αμερικής, της οποίας τα ιδεώδη βρίσκονται βαθειά ριζωμένα στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας.

Στη φωτογραφία (Φεβρουάριος 1995) διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο Γρηγόρης Νιώτης, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρ. Τζιουλιάνι, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Πρέσβυς Λουκάς Τσίλας, η Στέλλα Κοκόλη κ.α…

FB/ Nancy Biska

Φωτογραφικό αρχείο, Στέλλα Κοκόλη.