Τουλάχιστον 14 νεκροί στο μακελειό στην Κένυα, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 14 νεκροί είναι ο έως τώρα επίσημος απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση σε πολυτελές ξενοδοχείο DusitD2 και συγκρότημα γραφείων στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Η πολιορκία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, μετά από σκληρές μάχες των δυνάμεων ασφαλείας με τους δράστες, ο αριθμός των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστος.

Περίπου 700 άμαχοι διασώθηκαν ή κατόρθωσαν να διαφύγουν από το συγκρότημα. Πολλοί επιζώντες αφηγήθηκαν τις δραματικές προσπάθειές τους να κρυφτούν ή διαφύγουν.

Ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι βαρύτερος, καθώς ο Ερυθρός Σταθμός της Κένυας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι 50 δηλωμένοι αγνοούμενοι δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με τους αγνοούμενους.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένας πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών κι ένας Βρετανός.

Την ευθύνη για το χτύπημα έχει αναλάβει η ακραία ισλαμική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ, η οποία εδρεύει στην Σομαλία και συνδέεται με την αλ-Κάιντα. Οι ισλαμιστές έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στο έδαφος της Κένυας ως αντίποινα για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεώς της στην Σομαλία.

Η αλ-Σαμπάμπ είναι υπεύθυνη για το μακελειό στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι το 2013, στην ίδια περιοχή με το Dusit, που στοίχισε την ζωή σε 67 ανθρώπους.

Τρία άτομα, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, τέθηκαν υπό κράτηση νωρίτερα μετά από έφοδο της Αστυνομίας σε σπίτι όπου πιστεύεται ότι διέμενε ένας από τους δράστες, όπως μεταδίδει το Associated Press. Η Αστυνομία τους ανακρίνει ώστε να διαπιστώσει εάν γνώριζαν τα σχέδια των τρομοκρατών.

Τραγικές εικόνες εκτυλίχθηκαν εν τω μεταξύ στο νεκροτομείο όπου έχουν μεταφερθεί τα θύματα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο πατέρας ενός νεκρού νεαρού φώναζε στο τηλέφωνο «Έφυγε, έφυγε» αφότου πληροφορήθηκε πως ο γιος του περιλαμβάνεται στους νεκρούς, ενώ η μητέρα του θύματος ξέσπαγε σε λυγμούς.

Οι συγγενείς ενός άλλου θύματος ζητούσαν επίμονα από τους φρουρούς να τους επιτρέψουν να μπουν, ενώ ένα ηλικιωμένο ζευγάρι πλησίαζε σιωπηλά με ένα φρεσκοσιδερωμένο κουστούμι που προοριζόταν για την κηδεία του παιδιού τους.