Αποχώρησε από το Ποτάμι και ο Ψαριανός-Έπαψε να είναι Κ.Ο.

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το Ποτάμι και πλέον το κόμμα αυτό δεν έχει Κ.Ο στην Βουλή κάτι που ήδη είχε συμβεί με την πρωινή ανεξαρτητοποίηση του Γ.Αμυρά.

Τώρα όμως προκύπτει άλλο ζήτημα: Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θα συνεδριάσει στις 17:00 με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, η επιτροπή διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 ΧΑ και ΚΚΕ από 1 Ενωση Κεντρώων Ποτάμι και ΑΝΕΛ και ο κ. Δημήτρης Καμμένος από τους ανεξάρτητους.

Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι διαμόρφωναν πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία να λάβει την θετική εισήγηση από την επιτροπή. Άλλωστε, το Ποτάμι θα προχωρούσε σε αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού που το εκπροσωπούσε στην επιτροπή και διαφωνεί με την Συμφωνία και θα τοποθετήσει τον Γιωργο Μαυρωτά που προσανατολίζεται να ψηφίσει «υπερ».

Το ίδιο θα πράξει και η ΔΗΣΥ, αντικαθιστώντας τον Θανάση Θεοχαρόπουλο με τον Κώστα Σκανδαλίδη.Όμως, με τη σημερινή αποχώρηση του Γ. Αμυρά από το Ποτάμικαι του Γρ. Ψαριανού, το Ποτάμι παύει να είναι ΚΟ, να έχει εκπροσώπηση σε επιτροπές και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία τουλάχιστον στην επιτροπή.

Ακόμα όμως και στο σενάριο που η Συμφωνία καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτεται η πορεία της προς την Ολομέλεια που άλλωστε είναι το κυρίαρχο νομοθετικό όργανο.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί στην κρίση του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας, ωστόσο είναι βέβαιο πως η αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής θα βαρύνει ακόμα περισσότερο το τεταμένο κλίμα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν διαμηνύσει προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην διανοηθεί fast track διαδικασίες ή μεθοδεύσεις στην αρμόδια επιτροπή που αλλοιώνουν τους συσχετισμούς δυνάμεων των ΚΟ.

Επίσης, οι ΑΝΕΛ σε επιστολή τους υποστηρίζουν πως εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ολομέλεια με αρνητική ψήφο από την αρμόδια επιτροπή θα αποτελέσει «πραξικόπημα».

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε σε tweet για «Νέα πρωτοφανή προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Τώρα αντικαθιστά το ποτάμι τον Ψαριανό με Μαυρωτά στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να περάσει η συμφωνία. Μόνη λύση να μπλοκαριστεί ,Αμυράς και Ψαρριανός να φύγουν από ΚΟ Ποταμιού για να μην εκπροσωπείται. ΩΡΑ 0».

Η ανάρτηση:

«Λοιπόν Φίλοι μου,
σας ευχαριστούμε όλους και προσωπικώς έναν-ένα για την στήριξη και την συμπόρευσή σας
με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ,
το οποίο από σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Δυστυχώς, με αλλεπάλληλα δικά μας λάθη, ατυχείς επιλογές και κακούς χειρισμούς καταφέραμε να μηδενίσουμε σχεδόν το 7% των ψηφοφόρων που αρχικώς πίστεψαν και έλπιζαν σε μάς.
Μακάρι για όλους τα πράγματα να γίνουν καλύτερα
Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες και οι τύχες της βρίσκονται στα χέρια της χειρότερης κυβέρνησης από τα χρόνια της χουντας.
Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής.

Γρ.Ψαριανός
βουλευτής β’ Αθήνας
με Το Ποταμι
Ανεξάρτητος από σήμερα».

Επίσημη είναι πλέον η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά καθώς η σχετική επιστολή έχει παραληφθεί από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής και έχει πρωτοκολληθεί. Αυτό κατ επέκταση σημαίνει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού διαλύεται οριστικά.

Ακόμα δε και αν επιχειρηθεί προσχώρηση – συνεργασία με κάποιον από τους ανεξάρτητους προκειμένου να καλυφθεί το κενό η  κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού δεν μπορεί να ανασυσταθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για την συγκρότηση ΚΟ είναι 10 βουλευτές. Το όριο των πεντε βουλευτών αφορά μόνο της ΚΟ που προέκυψαν μετά από εκλογές.

Η διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού συνεπάγεται πως ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.

Παράλληλα το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας.

Επίσης δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν.

Ερώτημα τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης. Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι αφ’ης στιγμής εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.