Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν, σε εξέλιξη κοινές δηλώσεις

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν με τον τελευταίο να θέτει θέμα Μουφτήδων στην Θράκη προκειμένου να συζητήσει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Θέμα έθεσε ο μκ. Ερντογάν για την απέλαση των 8 Τούρκων αξιωματικών, θέμα για το οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών.

Νωρίτερα, στο στάδιο των επαφών ανάμεσα σε διευρυμένες αντιπροσωπείες είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν για περισσότερο από δύο ώρες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Αφότου ολοκληρωθούν οι διευρυμένες συναντήσεις αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο δείπνο που θα παραθέσει αργότερα προς τιμήν του έλληνα πρωθυπουργού ο κ. Ερντογάν, έχει προσκαλέσει και τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, μαζί με τρία επιφανή μέλη της ελληνικής παροικίας.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πιάσουμε ξανά το νήμα ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επανεκκίνηση της θετικής μας ατζέντα, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής», έγραψε λίγο μετά την άφιξή του στην Άγκυρα, στο Twitter, o κ. Τσίπρας.

ο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία. Το πρωί η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν λάβει άσυλο στην χώρα μας, προσφέροντας αμοιβή 700.000 ευρώ για τον καθένα.

Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν έθεσε στην ατζέντα την φερόμενη «τουρκική μειονότητα» και το θέμα των νησιών και του Αιγαίου.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού του, που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Κατά την ομιλία του, ο τούρκος πρόεδρος έκανε διεξοδική αναφορά στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ζητώντας την έκδοσή τους.

Όπως είπε, «ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες, αυτοί ευθύνονται για τους νεκρούς» είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο αίτημα της γείτονος για την επιστροφή των «8» τούρκων αξιωματικών.

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτού που έχασαν τη ζωή τους την 18 Ιουλίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα» σημείωσε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας πως δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. Όπως είπε, «στις 18 Μαρτίου με την ΕΕ είχαμε υπογράψει συμφωνία που ήταν αποθαρρυντική ως προς τους πρόσφυγες. Εχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, ο Ερντογάν τόνισε πως «οι δύο πλευρές θα πρέπει να εντοπίσουμε έναν οδικό χάρτη προτού ξεκινήσουμε τον διάλογο», σημειώνοντας πως «επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο».

 

Πηγή: skai.gr/in.gr