Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ιταλία λόγω κίτρινων γιλέκων

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ιταλία για διαβουλεύσεις προχώρησε η Γαλλία, διαμαρτυρόμενη για την δημόσια στήριξη που παράσχει επί εβδομάδες η Ρώμη στο αντικυβερνητικό κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

Πρόκειται για βαρυσήμαντη ενέργεια, που καταδεικνύει τις δυσκολίες στις σχέσεις ανάμεσα σε δύο παραδοσιακούς συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταλογίζει στην Ιταλία «επιπρόσθετη και απαράδεκτη πρόκληση» η οποία δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική περίοδο.

«Η Γαλλία έχει υπάρξει, επί μήνες, αντικείμενο επαναλαμβανόμενων και ανεδαφικών επιθέσεων, και εξοργιστικών ανακοινώσεων», σημειώνει η γαλλική διπλωματία, αφήνοντας αιχμές πως η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να «εργαλειοποιήσει» την σχέση της με το Παρίσι ώστε ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Η κίνηση της Γαλλίας έρχεται δύο ημέρες αφότου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, συναντήθηκε με μέλη των κίτρινων γιλέκων σε ξενοδοχείο νότια του Παρισιού. «Ο άνεμος της αλλαγής έχει περάσει τις Άλπεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων μετά την συνάντηση.

Χθες εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ είχε επισημάνει πως ο κ. ντι Μάιο πρέπει να κινείται με προσοχή, δεδομένων της κυβερνητικής θέσης του, προσθέτοντας πως τέτοιες ενέργειες συνιστούν «παρέμβαση» και υποβαθμίζουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο κυβερνητικός εταίρος του κ. ντι Μάιο, Ματέο Σαλβίνι, έχει επιτεθεί επανειλημμένα στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, παρουσιάζοντάς τον ως τον μεγάλο εχθρό της λαϊκής δεξιάς στις κάλπες του Μαΐου.

Πηγή: skai.gr