Επεισόδια και χημικά έξω από την έδρα της κυβέρνησης Ράμα στην Αλβανία

Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στα Τίρανα, στο πλαίσιο της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που διοργάνωσε η αντιπολίτευση.

Δεκάδες διαδηλωτές κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το κτήριο όπου εδρεύει η κυβέρνηση και αποπειράθηκαν να σπάσουν την είσοδο με λοστούς και άλλα αντικείμενα. Περίπου δέκα άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο κτήριο και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων.

Οι διαδηλωτές τελικά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εκτενή χρήση χημικών, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Κατά την ένταση τραυματίστηκαν τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο κ. Ράμα έχει διοργανώσει αντισυγκεντρώσεις και έχει επισκεφτεί κωμοπόλεις και χωριά για να ενισχύσει το προφίλ του.

Ο κ. Ράμα, που είναι στην εξουσία από το 2013, είχε διαμηνύσει πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα, καθώς έχει μεταβεί στον Αυλώνα όπου είναι η περιφέρειά του.

Οι Αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως εγκληματικές ομάδες έχουν παρεισφρήσει στα πλήθη και εκμεταλλεύονται τις πορείες, ενώ η αντιπολίτευση αντιτείνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποθαρρύνει τους πολίτες που θέλουν να λάβουν μέρος.

Ο κ. Ράμα έχει αντιμετωπίσει σειρά πολιτικών προκλήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, με αιχμές τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις για μεταρρυθμίσεις στις πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ρήξη στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα.