Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρουμανία «υπέρ της Δικαιοσύνης»

Βουκουρέστι.- Χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους στο Βουκουρέστι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας για «να υπερασπισθούν την Δικαιοσύνη», που απειλείται από την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που επιχειρείται από την κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD).

«Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά», «Ακυρώστε (τα νομοθετικά διατάγματα) και μετά δρόμο», φώναξαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης και πολλοί από τους οποίους κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της νέας αυτής κινητοποίησης, ένα διάταγμα που εγκρίθηκε με επείγουσα διαδικασία από την κυβερνητική πλειοψηφία την Τρίτη και τροποποιεί τους κανόνες διορισμού των δικαστικών διαφόρων βαθμίδων, ενώ δίνει επιπλέον εξουσίες σε ένα νέο πειθαρχικό όργανο.

«Ήρθα για να υπερασπισθώ ό,τι απομένει από το κράτος δικαίου», δήλωσε στο AFP μία 40χρονη γυναίκα λέγοντας ότι «μοναδικός στόχος του PSD είναι ο έλεγχος της δικαιοσύνης».

«Αυτό που συμβαίνει στην Ρουμανία αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: θα υποχωρήσει μπροστά στους διεφθαρμένους; Εάν το κάνει, θα είναι η αρχή του τέλους», δήλωσε ένας 68χρονος συνταξιούχος μηχανικός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την δικαιοσύνη στην Ρουμανία και έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την ρουμανική κυβέρνηση για τις προσβολές του κράτους δικαίου, έχει επικρίνει τις νέες τροποποιήσεις, εκτιμώντας ότι τόσο η ουσία όσο και η διαδικασία υιοθέτησής τους, χωρίς διαβούλευση με τους δικαστικούς και τις εμπλεκόμενες πλευρές, φαίνεται ότι έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες δικαστικοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας, ενώ περί τις δέκα εισαγγελίες αποφάσισαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους από αύριο καταγγέλλοντας την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά στην κατακραυγή, η πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα έχει καλέσει εκπροσώπους των δικαστικών αύριο για συνομιλίες, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή της στηρίζει «μία σωστή δικαιοσύνη».

Όμως, τρεις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων επιμένουν ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και απαιτούν από την κυβέρνηση την ακύρωση των διαταγμάτων.

Από την επιστροφή του στην εξουσία στο τέλος του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε μία επίμαχη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για να διορθώσει τις «καταχρήσεις» των δικαστικών. Σύμφωνα με τους πολέμιούς της, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η προστασία από την δικαστική δίωξη του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος έχει καταδικασθεί για εκλογική απάτη, γεγονός που τον εμποδίζει να ηγηθεί τις κυβέρνησης, ενώ δύο ακόμη δικαστικές διαδικασίες εκκρεμούν εναντίον του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ