Moodys: Αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά 2 βαθμίδες – Οι αστερίσκοι

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης προκάλεσε η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε Β1 από Β3 στην οποία προέβη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Η προοπτική της χώρα κρίνεται σταθερή από θετική

Ως έναν από τους κύριους λόγους της αναβάθμισης ο οίκος αναφέρει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.

Ο Moody’s σημειώνει πάντως ότι η θετική αξιολόγηση γίνεται παρά κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τις δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί, αναφέροντας ιδιαίτερα, την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που υπερβαίνει τη σύσταση της ομάδας ειδικών για αύξηση 5-10%. Συμφωνά με τον οίκο, η απόφαση της Αθήνας θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, εάν μεταφρασθεί πιο γενικά σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

Επισημαίνει ακόμα την καθυστέρηση στην αναθεώρηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. Η συνέχιση της καθυστέρησης «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπεσχημένη μεταβίβαση περίπου 1 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά ο Moody’s. Πάντως, θεωρεί ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος σημαντικής αναστροφής των ήδη υλοποιημένων μεταρρυθμίσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο.

«Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτηση στο Twitter για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, η έκθεση του ευρωπαϊκού εξαμήνου για την Ελλάδα ήταν αρνητική, καθώς μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο, είναι οι μοναδικές χώρες, στις οποίες παρατηρούνται «υπερβολικές ανισορροπίες».

Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που η χώρα συμμετέχει στην αξιολόγηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς από το 2010, όταν θεσπίστηκε, η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς μνημονίου, η έκθεση είναι κριτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Τα προβλήματα ευπάθειας συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική εξωτερική εξισορρόπηση, το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων» και όλα αυτά, όπως λέει η έκθεση, εξελίσσονται σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας και χαμηλής ανάπτυξης.

Πηγή: skai.gr