Ακόμη ένα πλήγμα στη διδασκαλία των Ελληνικών;

Σίδνει.- Ακόμη ένα πρόγραμμα διδασκαλίας Ελληνικών κινδυνεύει να αφανιστεί, αυτή τη φορά στα δυτικά προάστια του Σίδνεϊ.
Τα παιδιά που φοιτούν στο Year 11 του Σαββατιανού δημόσιου σχολείου Ashfield ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους καθηγητές ότι η τάξη τους πρόκειται να καταργηθεί εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων από 5 που είναι σήμερα σε 12, κάτι που φυσικά είναι σχεδόν αδύνατο δεδομένου ότι τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει για το έτος.

Ως εναλλακτική λύση, οι υπεύθυνοι του σχολείου προτείνουν τη μεταφορά της τάξης στην περιοχή St George στα νότια προάστια της πόλης, λύση που ωστόσο φαντάζει δώρο άδωρο, αφού όπως εξηγεί η Μαρία Μούλου -μητέρα μαθητριών που διαμαρτύρεται απέναντι στην κίνηση- η απόσταση είναι αποτρεπτική με τα παιδιά να χρειάζεται να ξοδεύουν τουλάχιστον 3 ώρες στη συγκοινωνία.
Όπως λέει μιλώντας στον “Νέο Κόσμο”, το σχολείο του Ashfield είναι το μοναδικό που προσφέρει μαθήματα Ελληνικών για μεγάλες τάξεις σε περιοχή που καλύπτει τόσο τα δυτικά όσο και τα βόρεια προάστια, ύστερα από το πρόσφατο κλείσιμο δύο ακόμη προγραμμάτων.

“Κάνοντάς το αυτό για την τάξη Year 11 βάζουν ουσιαστικά ταφόπλακα και στις προοπτικές επόμενων γενιών μαθητών”, επισημαίνει.
“Αυτό που προξενεί έκπληξη είναι ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στις μικρότερες τάξεις ολοένα και αυξάνεται, με τη μαζική άφιξη νεομεταναστών μετά την οικονομική κρίση”.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας που κοινοποίησε τόσο στον υπεύθυνο συντονιστή του σχολείου, όσο και στον υπουργό Παιδείας της Πολιτείας, Rob Stokes, η κ. Μούλου συστήνεται ως μητέρα δύο μαθητριών στο σχολείο, της Αποστολίας στο Year 7 και της Αντωνίας στο Year 11 που επηρεάζεται άμεσα από την ενδεχόμενη κατάργηση της τάξης.

“[Η απόφαση] βάζει εξαιρετική πίεση στην Αντωνία καθώς επέλεξε να μην κάνει το Ιnternational Βaccalaureate στο λύκειό της προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει μαθήματα Ελληνικών τα Σάββατα. Όπως γνωρίζετε, η επιλογή μαθημάτων είναι μεγάλης σημασίας απόφαση για τους μαθητές και το να της τραβούν το χαλί κάτω απ’τα πόδια στα μισά της πρώτης περιόδου του Year 11 δεν είναι μόνο αγχωτικό, αλλά ακόμη την αφήνει να πρέπει να βρει 2 μαθήματα για να το αντικαταστήσει”, αναφέρεται στην επιστολή.

Στην επιστολή, αντιτάσσει μάλιστα την πρόταση συγχώνευσης της τάξης Year 11 με αυτήν του Year 12, αντί για την επιζήμια για τα παιδιά μεταφορά της τάξης στο St George.
Διαφορετικά, η κίνηση εάν προχωρήσει θα είναι το λιγότερο απρόσεκτη, μας λέει η κ. Μούλου εξηγώντας: “Τα παιδιά μας επιδεικνύουν πάθος. Είναι ήδη αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να πηγαίνουν στο Σαββατιανό σχολείο κάνοντας θυσίες και χάνοντας ευκαιρίες να κάνουν άλλα πράγματα, όμως οι μαθητές που επιλέγουν να πάνε είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι και έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τη γλώσσα τους και τη γλώσσα των γονιών τους στην Αυστραλία”.

 

Λεζάντα: Οι αδελφές Αποστολία και Αντωνία Μούλου

πηγή: Neoskosmos.com