Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τη σημασία που διαδραματίζει για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους στο ξεκίνημα της συνάντησης Κορυφής σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον ΥΠΕξ των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Επισήμανε ότι είναι η 6η φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία και σημείωσε ότι στα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Νωρίτερα οι τρεις ηγέτες και ο Μάικ Πομπέο είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση πριν την έναρξη της Συνάντησης Κορυφής του σχήματος 3+1.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: skai.gr