Ελλάδα – Κύπρος: Ενωμένοι στην Ευρώπη, ενωμένοι στη Μεσόγειο!

Γράφει ο  Λευτέρης  Δημητρίου*

Τα μηνύματα της Παλιγγενεσίας δεν παύουν να διατρέχουν την ιστορία και να εμπνέουν τον Ελληνισμό. Γι αυτό και συνεχίζουν να  αποτελούν φάρο και πυξίδα για τη ρότα του Ελληνισμού μέσα στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς της παγκοσμιοποίησης, της γεωπολιτικής ρευστότητας και των ασύμμετρων απειλών.

Για το σύγχρονο Ελληνισμό, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη, παντού όπου υπάρχουν Ελληνίδες & Έλληνες και ορθόδοξες εκκλησίες, υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό χρέος. Να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι. Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Πρώτα απ’ όλα η ίδια η Ευρώπη έχει ζήτημα προσανατολισμού και ηγεσίας. Η Ευρώπη του Ντε Γκωλ, του Κολ, της Θάτσερ έχει δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη που “τρικλίζει” όπως συμβαίνει με τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο κύριο Γιούνκερ.

Βλέπουμε όλοι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κατάσταση με το Brexit,  κινούμαστε προς “αχαρτογράφητα νερά” χωρίς κανένας να μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια για το πως μπορεί να μοιάζει η επόμενη μέρα και πως μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε και για τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Χρειάζεται νέο ευρωπαϊκό πολιτικό όραμα, χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται πάνω απ’ όλα η θέληση να καταστήσουμε εφικτή την Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά πως; Πρέπει να πετύχουμε την ενότητα μέσα από τον σεβασμό της διαφοράς, διότι αυτή είναι η πραγματική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη των λαών της, μια Ευρώπη που θα σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες και δεν θα κάνει απλά ένα delete αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Χρειαζόμαστε, επίσης,  μια Ευρώπη που θα μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της από κάθε επιβουλή ή απειλή. Ελλάδα και Κύπρος είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται πάντοτε στην πράξη.

Ο Ερντογάν απειλεί και  παίζει προκλητικά  με την αξιοπιστία της Ευρώπης , όσο δεν του γίνεται σαφές πως  θα κλείσει για την Τουρκία κάθε δρόμος,  αν δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι σαν ο νταής της γειτονιάς.

Χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Παρά τα μεγάλα προβλήματα  και τις αντιξοότητες πρέπει ενωμένοι να κοιτάμε με αυτοπεποίθηση μπροστά. Απόδειξη η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με την αμέριστη – όπως φάνηκε σε όλο τον κόσμο πριν λίγες ημέρες – υποστήριξη των ΗΠΑ και της διακυβέρνησης Τραμπ. Ο EastMed είναι πολύ παραπάνω από ένας ενεργειακός αγωγός. Είναι Συμμαχία Ασφάλειας και Σταθερότητας.

Το μήνυμα είναι ένα. Ελλάδα – Κύπρος: Ενωμένοι στην Ευρώπη, ενωμένοι στη Μεσόγειο!

 

* Ο Λευτέρης Δημητρίου είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δικτύου Οικουμενικού Ελληνισμού ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης