Σκληρή προειδοποίηση Πενς στην Τουρκία για την θέση της στο ΝΑΤΟ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στο NATO εάν επιμείνει στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 απηύθυνε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει: Επιθυμεί να μείνει ένας σημαντικός εταίρος στην πιο πετυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία, ή θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας λαμβάνοντας τόσο απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν την NATOϊκή συμμαχία μας», δήλωσε ο κ. Πενς.

Μιλώντας σε δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από την ίδρυση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ο κ. Πενς τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες εάν σύμμαχοί τους αγοράζουν όπλα από αντίπαλες χώρες, τα οποία «απειλούν την συνοχή της συμμαχίας».

Δεν διευκρίνισε εάν ο Λευκός Οίκος προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα. Ήδη το Πεντάγωνο έχει αναστείλει την παράδοση των τριάντα υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, λόγω ανησυχιών πως η παράλληλη χρήση των S-400 θα επιτρέψει στην Μόσχα να υποκλέψει τεχνολογικά μυστικά.

Άμεση ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι,. Αντέτεινε πως οι ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να επιλέξουν εάν θα παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα θέσουν σε κίνδυνο την διμερή «φιλία».

Ο κ. Οκτάι παρέπεμψε αιχμηρά στην συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους κούρδους αντάρτες στην βόρεια Συρία, γράφοντας στο Twitter ότι τέτοιες συμπράξεις των ΗΠΑ «υποσκάπτουν την άμυνα» ενός συμμάχου τους εναντίον των εχθρών του.

Πηγή: skai.gr