Πανελλαδικές: Το τελικό νομοσχέδιο για το νέο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το τελικό νομοσχέδιο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές για το νέο Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αν και οι προθέσεις του υπουργείου ήταν γνωστές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, έκανε σχετικές ανακοινώσεις, η τελική μορφή που θα έχει το νέο πλαίσιο εισαγωγής στα ΑΕΙ οριστικοποιήθηκε σήμερα, μετά από χρόνιο «κόψε-ράψε» για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αλλά και για το νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Βασικές αρχές του νέου συστήματος εισαγωγής και του νέου Λυκείου αποτελούν η θέσπιση τεσσάρων κατευθύνσεων με τέσσερα μαθήματα προς εξέταση, το ωρολόγιο πρόγραμμα και, κυρίως, η δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης.

Οι αλλαγές αφορούν τους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Β’ Λυκείου και θα εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2020 για τους υποψηφίους του σχολικού έτους 2019-2020.

Παράλληλα, στη Βουλή κατατίθεται νομοσχέδιο που προβλέπει συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και παράλληλη ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, πολλά εξ’ αυτών θα προστεθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019.

Οι αλλαγές που έρχονται αφορούν τους μαθητές της Γ’ Λυκείου καθώς η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τι θα ισχύει για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Το σχέδιο νόμου για τις Πανελλαδικές και τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ