Πέθανε ο Παναγιώτης Μακριάς εκδότης του “Estiator”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απεβίωσε την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, στις 1.30 μ.μ. σε ηλικία 87 ετών ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και εκδότης της Ομογένειας των ΗΠΑ Παναγιώτης Μακριάς. Διέμενε το τελευταίο διάστημα στην Φλώριδα όπου την Τετάρτη το βράδυ 17 Απριλίου, έπαθε καρδιακό επεισόδιο και έπεσε σε κόμμα από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ…

Ο εκλιπών, με σημαντική δημοσιογραφική καριέρα και στην Ελλάδα, διετέλεσε για 16 χρόνια (1963-1977) συνεργάτης του “Εθνικού Κήρυκα” σε θέσεις ευθύνης, δίπλα στον τότε εκδότη  Μπάμπη Μαρκέτο.  Υπήρξε χρονογράφος, αρθρογράφος και Διευθυντής Συντάξεως  του Εθνικού Κήρυκα  ενώ μετά την αποστρατεία του Μπάμπη Μαρκέτου (Μάρτιος 1977) διορίστηκε από τον νέο εκδότη Τζιν Ρωσσίδη ως διευθυντής της εφημερίδας.

Από το 1978 έγινε ο ίδιος εκδότης αρχικά του μηνιαίου περιοδικού GreekAmerican Review και τα τελευταία 32 χρόνια του περιοδικού Estiator, το οποίο ειδικεύεται στη σίτιση και στις επιχειρήσεις εστιατορίων.

Παναγιώτης Μακριάς (άκρο δεξιά) και Μπάμπης Μαρκέτος (άκρο αριστερά) την εποχή που μεσουρανούσαν στον Εθνικό Κήρυκα.

Βιογραφικό Παναγιώτη Σ. Μακριά

Ο Παναγιώτης Σ. Μακριάς, γεννήθηκε στην Χίο, στις 28 Ιουνίου 1932 από γονείς Μικρασιάτες.  

Εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Estiator» που εκδίδεται στη Νέα Υόρκη,  από το 1988. Συμπλήρωσε 60 χρόνια στην δημοσιογραφία εκ των οποίων τα 58 στην

Νέα Υόρκη. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Παντείου.  Άρχισε την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του στην Χίο, στις τοπικές εφημερίδες «Πρόοδος» και «Χιακός Λαός», των οποίων υπήρξε αργότερα και ανταποκριτής στην Αθήνα.

-Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Χίου, συνέχισε σπουδές στην Αθήνα και εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Εμπρός».

-Υπηρέτησε την θητεία του στο Ναυτικό σαν έφεδρος σημαιοφόρος και ήταν Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (1955-1957).

 -Στην Αθήνα εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα  «Η Χιακή».

 -Ήταν Αρχισυντάκτης της «Ναυτιλιακής» (1958-1960) και στη συνέχεια ανταποκριτής του περιοδικού αυτού στη Νέα Υόρκη.

 -Διετέλεσε επί 16 χρόνια χρονογράφος, αρθρογράφος και Διευθυντής Συντάξεως του «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης (1963-1977).

 -Από το 1979 έως 1983, διατέλεσε, ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας» Αθηνών στη Νέα Υόρκη και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 -Από το 1978 μέχρι το 2006 εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό GreekAmerican Review (πρώην Νέα Υόρκη) και το Estiator από το 1988.

 Ο Παναγιώτης Μακριάς μαζί με την σύζυγο του Κάθυ, απέκτησαν δύο κόρες την Στέφανυ και την Όλγα.  

 Η Στέφανυ Μακριάς θα είναι η νέα διάδοχος και Πρόεδρος του περιοδικού Estiator.