«Όχι» της ΝΔ στα νέα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ έως το 2022 -Ποια μέτρα θα ψηφίσει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα υπερπλεονάσματα Τσίπρα τα οποία στηρίζονται στην άγρια φορολόγηση που σκοτώνει την κοινωνία και την οικονομία δυναμιτίζοντας κάθε δυναμική ανάπτυξης» δήλωσε στο Newpost στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Πειραιώς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα φτάσουν ακόμη και το 4,6% το 2022 σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας (Stability Program) το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα υπερπλεονάσματα Τσίπρα τα οποία στηρίζονται στην άγρια φορολόγηση που σκοτώνει την κοινωνία και την οικονομία δυναμιτίζοντας κάθε δυναμική ανάπτυξης» δήλωσε στο Newpost στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναγνωρίσει μόνο όποιο μέτρο ψήφισε η ίδια» τόνισε. «Δεν θα επιτρέψει η καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι αφού η κυβέρνηση του επιδείξει απτά δείγματα οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη, επανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας, θα επαναδιαπραγματευτεί την μείωση των πλεονασμάτων που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή να ισχύει το 3,5% έως το 2022 και το 2,2% έως το 2060, που αποτελεί παγκόσμια θλιβερή πρωτιά.

Ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια κρίση ειλικρίνειας, παραδέχθηκε και εκείνος ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλώνοντας μάλιστα στο CNBC ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια κυβέρνηση της ΝΔ στην επαναδιαπραγμάτευση. Αντ´ αυτού, το Πρόγραμμα Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών του οποίου προΐσταται, αναφέρεται όχι σε τήρηση του 3,5% που έθεσαν οι δανειστές, αλλά σε νέες υπερβάσεις του στόχου, προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019, 3,9% το 2020, 4,1% το 2021 και 4,6% το 2022.

Τα περίπου 5,5 δισ. που θα εξασφαλιστούν θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τους πιο ευάλωτους, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ. Εν ολίγοις, θα συνεχίσει την τακτική με το δωμάτιο του Χότζα. Θα παίρνει πολλά με την υπερφορολόγηση και μετά θα επιστρέφει λίγα, συνεχίζοντας την αδιέξοδη επιδοματική πολιτική, με την ελπίδα να προκαλεί την ίδια αίσθηση με το δωμάτιο του Χότζα που αφού έχει πνιγηρό συνωστισμό, ανοίγει η πόρτα, βγαίνουν λίγοι και παίρνουν μια ανάσα οι υπόλοιποι.

Μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί και την περαιτέρω μείωση των δαπανών στην Υγεία που έφτασε από το 5,2% του ΑΕΠ το 2007 στο 4,7% το 2022, όπως και στην Παιδεία από το 3,9% του ΑΕΠ το 2007 στο 3,5% το 2023.

Τι θα ψηφίσει η ΝΔ

Η ΝΔ θα ψηφίσει όλες τις μειώσεις φόρων που θα φέρει η κυβέρνηση, διότι στην ουσία στηρίζονται στην δική της φιλοσοφία την οποία είχε παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016. Θα ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ, έστω και αν η ΝΔ προτείνει οριζόντια μείωση για να ευνοηθεί και η μεσαία τάξη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να στηρίξει μόνο τους αδύναμους. Θα ψηφίσει και τις μειώσεις του ΦΠΑ τον οποίο θεωρεί ως τον πιο άδικο φόρο γιατί επιβαρύνει το ίδιο τον φτωχό και τον πλούσιο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε.

Το αφορολόγητο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την τροπολογία που θα φέρει η ΝΔ την Δευτέρα που ανοίγει η Ολομέλεια της Βουλής για τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.600 € από την 1/1/2020 που ψήφισαν δύο φορές οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και καταψήφισε σύσσωμη η Αντιπολίτευση. «Για να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ ο οποίος σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, από 1/1/2020 θα πληρώσει 442 ευρώ ετησίως φόρο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις συνέπειες του μέτρου που προψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Πειραιώς αποφάσισε την κατάθεση της τροπολογίας για να σταλεί το μήνυμα στους δανειστές ότι βάζει πλάτες στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη μη εφαρμογή του του μέτρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας σε ένα ακόμη τακτικισμό, δήλωσε ότι θα αρνηθεί να την υπερψηφίσει με την δικαιολογία ότι στις 15 Απριλίου – δηλαδή μόλις πριν από λίγες ημέρες- ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου και άρα είναι δική του θέση…

Πηγή:newpost.gr