Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: «Καιρός παντί πράγματι»

Νέα Υόρκη.- * «Για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος» ανέφερε ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, σχετικά με την παραίτησή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά το πέρας της Λειτουργίας της Κυριακής του Θωμά, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, όπου και χοροστάτησε ίσως για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, αμέσως μετά το καθιερωμένο κήρυγμα σχετικά με τη γιορτή της ημέρας, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την γραπτή γνωστοποίηση της οικειοθελούς αποχώρησής του.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς είστε εδώ σήμερα λόγω των νέων που ακούσατε χθες. Χθες, βρέθηκα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχα συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μιλήσαμε για θέματα της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέχεια, του παρέδωσα ένα πολύ σημαντικό έγγραφο. «Καιρός παντί πράγματι» λέει η Βίβλος. Δηλαδή, για όλα έρχεται κάποτε ο χρόνος. Ηρθε η ώρα, μετά την διακονία μου σε αυτήν την ξεχωριστή Αρχιεπισκοπή για 20 χρόνια και έχοντας την ευλογία από τον Θεό να διάγω μια μακρά ζωή – είμαι 92 χρονών – γνωστοποίησα την επιθυμία μου να εξέλθω από τα διοικητικά καθήκοντα της Αρχιεπισκοπής», τόνισε ο κ. Δημήτριος.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι είναι ευγνώμων για το γεγονός ότι επέστρεψε άμεσα στη Νέα Υόρκη και χοροστάτησε στη Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για τον διάδοχό του.

«Η παραίτησή μου θα τεθεί εν ισχύ μετά την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την προσεχή Πέμπτη. Σας καλώ να προσευχηθούμε για τον διάδοχό μου. Μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής μου από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τον ορισμό της ημερομηνίας ισχύος της, θα εισέλθω σε μια διαφορετική διακονία. Θα αφιερώσω τον χρόνο μου στην προσευχή για το ποίμνιο της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής αυτής, της Ορθοδοξίας στην Αμερική, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, για όλους τους Ορθοδόξους. Θα είναι η διακονία της προσευχής», ανέφερε ο κ. Δημήτριος.

Μετά την ομιλία του, ο κ. Δημήτριος παρέδωσε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον ιερατικό προϊστάμενο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Κορώνα, π. Γεώργιο Αναστασίου, τον οποίο χαρακτήρισε «πρόσφυγα ιερέα», λόγω του ότι διακονεί σε διαφορετικές εκκλησίες, εν αναμονή της αποκατάστασης του Ιερού Ναού που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά.

Παράλληλα, απένειμε το μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί και την ανώτερη τιμητική διάκριση της Αρχιεπισκοπής, στον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστο Σπυρόπουλο.

Το «παρών» έδωσε ο πρώην Διευθυντής Οικονομικών της Κομητείας Νάσο, Γιώργος Μαραγκός.

Η διαδοχή

Όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος, την ερχόμενη Πέμπτη θα συνέλθει στο Φανάρι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία θα τεθεί προς έγκριση το θέμα της παραίτησης του 92χρονου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και της διαδοχής του.

Άγνωστο παραμένει το εάν η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα πραγματοποιηθεί άμεσα ή θα διορισθεί Τοποτηρητής του θρόνου και  η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής πραγματοποιηθεί αργότερα.

Στην περίπτωση αυτή, στη Σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να ορίσει τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ίσως οριστεί τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Τορόντο, Σωτήριος, ο οποίος προέρχεται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Για διάδοχος του Γέροντος Δημητρίου, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, πολλά ονόματα Ιεραρχών ακούγονται. Δεδομένου, όμως, ότι χηρεύει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπάρχει η δεδηλωμένη πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων να παραιτηθεί λόγω ηλικίας, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έχει πολλά ονόματα Ιεραρχών να εξετάσει τους προσεχείς μήνες και ίσως υπάρξουν,  πλείονες της μιας, εκπλήξεις.

*Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου δημοσιεύθηκε στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης.