Θα χωρισθεί σε Μητροπόλεις η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας η οποία θα χωριστεί σε Μητροπόλεις. Αυτό, πιθανότατα, θα γίνει τον Ιούνιο.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει και πάλι την έδρα του στο Σίδνεϊ.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πόσες Μητροπόλεις θα γίνουν. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για τρεις ενώ άλλες για πέντε.
Αυτό που, κατά το δημοσίευμα πάντα, θεωρείται βέβαιο, είναι ότι ο Επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος (ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη) θα γίνει Μητροπολίτης Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Northern Territory.

Υπάρχει το ενδεχόμενο πάντως να γίνει ξεχωριστή Μητρόπολη Δυτικής Αυστραλίας και Northern Territory και σε μια τέτοια περίπτωση ο Μηλιτουπόλεως Ιάκωβος θα γίνει Μητροπολίτης και θα τοποθετηθεί στο Perth.
Για τη Βικτώρια δεν είναι βέβαιο αν θα είναι μια Μητρόπολη ή αν θα χωριστεί σε δυο καθώς υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως σε αυτή την Μητρόπολη θα υπάγεται και η Τασμάνια.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προβληματίζεται αν θα κάνει Μητροπολίτη της Βικτώριας τον Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ ή αν θα διορίσει ένα (ή δυο) νέους.
Υπάρχει η σκέψη να δοθεί ο τίτλος του Μητροπολίτη στον Ιεζεκιήλ και να ανατεθεί σε νέο άτομο η Μητρόπολη της Βικτώριας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι στη Μελβούρνη θα τοποθετηθεί Μητροπολίτης ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ζήσης, ο οποίος φέρεται να ήταν υποψήφιος και για την θέση του Αρχιεπισκόπου.
Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ζήσης, που ήταν υπεύθυνος του γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού έχει σπουδάσει φαρμακευτική, γνωρίζει τη Μελβούρνη είναι νέος και όπως λένε, αυτοί που τον ξέρουν, ικανότατος και χαίρει μεγάλης εκτίμησης.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι θα γίνει ο ο Ἀπολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. Οι πηγές μας (σύμφωνα με τον ΝΚ)  λένε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προτιμούσε να του δώσει έναν τίτλο Μητροπολίτη και να φύγει από την Αυστραλία ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως θα γίνει Μητροπολίτης Κουϊνσλαντ.