ΦΠΑ στην εστίαση: «Παγώνουν» τα χαμόγελα των επιχειρήσεων

Με πάνω από 40.000 επιχειρήσεις εστίασης εκτός ρύθμισης για μείωση του ΦΠΑ στο 13%, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, έχει «παγώσει» το χαμόγελο των επαγγελματιών από τις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη διακριτική ευχέρεια του οποίου είναι να «διορθωθεί» το μέτρο, όπως αναφέρουν στη «N» επιχειρηματίες.

Όπως παρατηρούν, είναι η πρώτη φορά που προωθείται ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση το οποίο «διχάζει» την αγορά εστίασης – υπηρεσίες καφέ και τροφίμων. Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή του καφέ ως προϊόν-τρόφιμο και η εξαίρεσή του όταν πρόκειται για ρόφημα θα αναπτύξει διαφορετικές ταχύτητες στις επιχειρήσεις του κλάδου και εν προκειμένω ακυρώνεται η προσδοκία για ενίσχυση του ενεργητικού της αγοράς σε μεγάλο ποσοστό.

«Είναι θετικό το μέτρο, αλλά κουτσό» αναφέρει χαρακτηριστικά στη «N» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκπροσωπώντας και την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων). Εξηγεί ότι με το 50% σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης εκτός ρύθμισης, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για οφέλη σε έναν κλάδο που έχασε σχεδόν το 30% του τζίρου του εν μέσω κρίσης (από το 2010). «Πρόκειται για μια περίοδο που αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκαν και τα κόστη εκμετάλλευσης με την επιβάρυνση να φθάνει στο 119%» συμπληρώνει, κρίνοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να διορθώσει το μέτρο. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καββαθάς έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι η θεσμοθέτηση άμεσα και συνολικά της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση της ομοσπονδίας με τη συμμετοχή των προέδρων όλων των σωματείων μελών της με σκοπό να σχεδιαστεί ο τρόπος αντίδρασης του κλάδου.

Δεσμεύσεις χωρίς διαχωριστικές γραμμές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνομοσπονδία είχε κατά το παρελθόν αποσπάσει δεσμεύσεις τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, χωρίς φυσικά διαχωριστικές γραμμές στην αγορά.

Εν προκειμένω, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές εταιρείες εστίασης αντλούν το 60%-70% των εσόδων τους από τις υπηρεσίες γύρω από τον καφέ, συμπεραίνεται ότι τα όποια οφέλη περιορίζονται, ενώ θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ορισμένοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς δικαιώνονται (π.χ. όμιλος εστίασης Vivartia, Γρηγόρης Μικρογεύματα κ.ά. βλ. «N» 9.5.2019) για την επιφυλακτικότητα που επέδειξαν με τις εξαγγελίες περί ΦΠΑ, θεωρώντας φρόνιμο να εξειδικευθούν τα μέτρα πριν προβούν σε υπεραισιόδοξες δηλώσεις και επίσημες προβλέψεις, αν και τόνιζαν ότι πρόκειται για θετικό μέτρο.

Εξάλλου, σε όλο το φάσμα της αγοράς πάγια θέση -τόσο των μεγάλων επώνυμων αλυσίδων όσο και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων- ήταν η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον χαμηλό συντελεστή 13%, σε συνέχεια μάλιστα της προηγούμενης εμπειρίας μείωσης του ΦΠΑ που είχε αφήσει γενικά ένα θετικό αποτύπωμα.