Ο Βαρθολομαίος προχωρεί στην εκλογή Αρχιεπισκόπου Αμερικής, παρά τα αιτήματα της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την ώρα που από την Αμερική ταξίδευε προς την Κωνσταντινούπολη το αίτημα της ολομέλειας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου  (Παρασκευή, 10 Απριλίου 2019) για παράταση τριάντα τουλάχιστον ημερών για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Καταστατικό διαδικασίας εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με παράλληλο διορισμό του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου ως  τοποτηρητή, για το διάστημα μέχρι και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, στο Φανάρι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποσύρονταν προς σύσκεψη, με την πεποίθηση ότι 24 ώρες αργότερα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Η παράκαμψη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, του αιτήματος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, μαζί με το αναπάντητο (μέχρι στιγμής) έτερο αίτημα της ομογένειας των ΗΠΑ η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου να προέλθει  από τους κόλπους των αξίων ιεραρχών που απαρτίζουν την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο Αμερικής, ασφαλώς και δεν δημιουργεί  τις  θετικότερες  προϋποθέσεις για το κλίμα «υποδοχής» του νέου Αρχιεπισκόπου, από το ποίμνιο της Αμερικής.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι της ομογένειας, εξέφραζαν την έκπληξή τους για την  μεθόδευση του Φαναρίου να αγνοήσει (;) τα αιτήματα του Συμβουλίου  και υπενθύμιζαν με νόημα την περίπτωση του  παραιτηθέντος, τελικά, πρώην Αμερικής κ. Σπυρίδωνος, που επίσης αποτέλεσε έκφραση του δικαιώματος του κ. Βαρθολομαίου  να αποφασίζει μόνος -και την ύστατη ώρα- για την πρότασή του προς την Ιερά Σύνοδο, ως προς το πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου, εν προκειμένω της Αμερικής.

Πάντως, πηγές του Φαναρίου, που θεωρούσαν βέβαιο ότι τις προσεχείς ώρες θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, δεν αρνήθηκαν πως γνωρίζουν ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες και αιτήματα από την Αμερική, όπου ορισμένοι ζήτησαν να έχουν καθοριστικό λόγο στην εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου».

Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι το Φανάρι δέχεται και άλλα μηνύματα της αντίθετης κατεύθυνσης από την Αθήνα περί άμεσης εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Έτσι, λίγα 24ωρα μετά την ανάδειξη του Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Μακαρίου σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, οι πληροφορίες δίνουν περισσότερες πιθανότητες στον επίσης νέο σε ηλικία  Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αμερικής (χωρίς να αποκλείεται και ένα “αιφνιδιασμός” του κ. Βαρθολομαίου ως προς την τελική του επιλογή) , για να ακολουθήσει σύντομα  και η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγορίου και η εκλογή του αντικαταστάτη του με ηλικιακά και πάλι κριτήρια.