Επανεξελέγη ο Δημ. Φιλιππίδης στην Παμμακεδονική ΗΠΑ

Με την επανεκλογή του Δημήτρη Φιλιππίδη στην Προεδρία της Παμμακεδονικής Αμερικής,  ολοκληρώθηκε στο «Terrace on the Park» το 72ο ετήσιο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο διήμερο 10 και 11 Μαϊου, στο ξενοδοχείο La Guardia Plaza.

Αμέσως μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Δημήτρης Φιλιππίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο τόνισε ότι συνέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, λόγω της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγώνας που ξεκίνησαν προ ενός περίπου με τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων στη Νέα Υόρκη, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αναβάθμισε το ρόλο και την αποστολή της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, που είχε αναλάβει Ύπατος Πρόεδρος μετά την παραίτηση του Στέλιου Κυριμλή, πλέον έχει στην διάθεσή του μια πλήρη θητεία. Στις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Πάνος Πολιτίδης, Γενικός Γραμματέας ο Πέτρος Χαριτόπουλος, Ταμίας ο Γιάννης Κατσαρός και Βοηθός Ταμίας ο Στέλιος Στρουμπάκης.

Η ηγεσία της Παμμακεδονικής επανέλαβε την πρόθεσή της να εντείνει τις προσπάθειές της για ανατροπή δεδομένων στο Σκοπιανό, ενώ προανήγγειλε συντονισμένες δράσεις το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο οποίος επρόκειτο να τιμηθεί από την Οργάνωση, δεν έδωσε τελικά το «παρών», επικαλούμενος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την χρονική συγκυρία με την παραίτησή του και την άμεση εκλογή, την ίδια μέρα, του διαδόχου του, κ. Ελπιδοφόρου.

Παρόλα αυτά, απέστειλε επιστολή στην οποία εξέφρασε ανοικτά την συμπαράστασή του στις προσπάθειες της Παμμακεδονικής, χρησιμοποιώντας θερμά λόγια για το θέμα της Μακεδονίας.  Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιστολή του κ. Δημητρίου με την ιδιότητα του πρωην Αμερικής.

«Είμαι εν πνεύματι μαζί σας, προσευχόμενος εκτενώς και εντόνως για πλούσια καρποφορία των ευγενών και ηρωικών αγώνων σας υπέρ της Μακεδονίας μας, με την βεβαιότητα ότι ο Θεός θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας και δεν θα επιτρέψει τελικά την επικράτηση της αδικίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτριος.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λου Ραπτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος της ALMA BANK, Ευστάθιος Βαλλιώτης και ο πρόεδρος του Hellas FM, Νίκος Φύλλας, με την σύζυγό του Έφη.  Επίσης, παρόντες ήταν και οι πρώην πρόεδροι, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, Νίνα Γκατζούλη και Δημήτρης Χατζής.

Μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής έπλεξε το εγκώμιο του κ. Δημητρίου, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την στήριξή του στις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο, ενώ ανέφερε πως και ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι επί της ουσίας Μακεδόνας, αφού έχει καταγωγή από την Πέλλα.

Εκτός από τον κ. Δημήτριο, η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής βράβευσε και τον Σύλλογο Καστοριανών Νέας Υόρκης «Ομόνοια».

 «Ο αγώνας θα συνεχιστεί»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσευχή, από το ιερατικό προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων κ. Ιερόθεο.  Ο κ. Ιερόθεος μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Ελπιδοφόρου και ανέφερε ότι η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 22 Ιουνίου.

«Εύχομαι ο νέος Αρχιεπίσκοπος να αγαπήσει και να αγαπηθεί από την ομογένεια», τόνισε ο κ. Ιερόθεος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Παμμακεδονική Αμερικής για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποκαλέσει ποτέ την γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία».

Τους παρεβρισκόμενους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Χαριτόπουλος, που είχε τον ρόλο συντονιστή, ενώ στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ύπατος Πρόεδρος, Δημήτρης Φιλιππίδης, που κάλεσε τα μέλη της Παμμακεδονικής να παραμείνουν ενωμένα για τον κοινό

«Σήμερα στέλνουμε ένα βροντερό μήνυμα: Ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται και ότι τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει να παρατήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.  Η Μακεδονία έχει 3000 χρόνια Ιστορία και δεν μπορεί κανένας να την αλλοιώσει και να την αλλάξει.  Ευχαριστώ τους συνέδρους που έχουν έρθει από άλλες Πολιτείες, από κάθε γωνιά της Αμερικής, αλλά και όλους τους Συνέδρους που μπορεί να μην είναι Μακεδόνες, αλλά νοιώθουν Μακεδόνες», είπε ο κ. Φιλιππίδης.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η Ομοσπονδιακή Βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι, που συνεχάρη τον Δημήτρη Φιλιππίδη και το Δ.Σ. για την εκλογή και επανέλαβε την στήριξή της για το Σκοπιανό και για όλα τα εθνικά θέματα.

Στην συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, που προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της οργανωμένης επίσκεψης στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών αιρετών, πρόκειται επίσης να μεταβούν στην Καστορία, καταδεικνύοντας ότι «δεν ξεχνούν το θέμα της Μακεδονίας».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, μεταξύ άλλων, και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Βασιλείου από τον Σύλλογο Καστοριανών.

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό συγκρότημα από την Βοστώνη, με παραδοσιακούς χορούς, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με το μουσικό πρόγραμμα.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία του Σταύρου Καλεντερίδη, το βράδυ της Παρασκευής, 10ης Μαϊου 2019 στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια,  η οποία εστιάστηκε στο Σκοπιανό και εξήγησε γιατί δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως Μακεδονικό και συνάμα γιατί δεν έπρεπε η χώρα μας να προσυπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ομιλητής εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το Σκοπιανό δεν πρέπει να το αποκαλούμε Μακεδονικό καθώς επίσης και γιατί δεν έπρεπε να τεθεί σε δημοψήφισμα τη προδοτική, όπως τη χαρακτήρισε Συμφωνία.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το Σκοπιανό και τα άλλα εθνικά μας θέματα.