“Φάουλ” του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στη διοίκηση της Δικαιοσύνης

Το «πράσινο φως» για αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής, ζήτησε και πήρε χθες από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμμένοντας στον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, ενώ επί της ουσίας έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Κομματικές πηγές μετά την σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου, ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από πολιτικά στελέχη και συνταγματολόγους που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ (Μιχάλης Σταθόπουλος) ή δεν στέκονται εχθρικά απέναντί του (Αντώνης Μανιτάκης, Νίκος Αλιβιζάτος).

Το γεγονός ότι στη χθεσινή σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράστηκε καμία επί της ουσίας διαφωνία αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει σωστή πολιτική διαχείριση του θέματος επειδή είναι ευαίσθητο και δύσκολο, ενισχύει τα ερωτηματικά της αντιπολίτευσης, αλλά η επιμονή του κ. Τσίπρα είναι ισχυρή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί το επιχείρημα περί αντιδημοκρατικής απόφασης που αποτελεί παραποίηση του πνεύματος του Συντάγματος, καθώς υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στη σύνθεση της Βουλής και τη βούληση του εκλογικού σώματος μετά τις ευρωεκλογές και αντιτείνει πως όσο είναι στην κυβέρνηση θα εξασκεί όλα τα δικαιώματά της και ένα από αυτά είναι και ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το υπουργικό συμβούλιο (στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν έκανε δεκτή την πρόταση της αντιπολίτευσης για αλλαγή του σχετικού άρθρου). Όλα δείχνουν ότι η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη και τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η χώρα μας διαθέτει κυβέρνηση, η οποία θα πράξει όλα όσα ορίζει το Σύνταγμα και θα οδηγήσει με συντεταγμένο τρόπο τη χώρα σε εκλογές», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η υπουργός κ. Παπακώστα όταν έρθει η απόφαση προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς χθες υπενθύμισε ότι είχε διαφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων να ορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ δήλωσε ότι «η Νέα Ελληνική Ορμή δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει με τους θεσμούς και πολύ περισσότερο δεν τους ευτελίζει». Απολύτως καταλυτικός βεβαίως στο συγκεκριμένο μείζον πολιτικό και θεσμικό ζήτημα είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και έγκριτου συνταγματολόγου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος καλείται εκ των πραγμάτων – εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης του Αρείου Πάγου ενώ έχει ήδη παραιτηθεί – να εγκρίνει με την υπογραφή του ή να μην εγκρίνει μη υπογράφοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Βαρύ κλίμα

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα.

Όσα διέρρευσαν από τη σύσκεψη ή συνέβησαν πριν από αυτές, ενισχύουν τα ερωτηματικά της κοινής γνώμης για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ή όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών. Στην ανακοίνωση που υπήρξε μετά τη σύσκεψη, δεν αναφέρεται ότι οφείλουν να διορθώσουν κάτι ουσιαστικό στην πολιτική και τη συμπεριφορά τους, ούτε φαίνεται να ψάχνουν τα πραγματικά αίτια της ήττας.

Επισήμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας πάει για ανατροπή και νίκη στις εθνικές εκλογές και επειδή υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης με τους πολίτες, αποφασίστηκε ο προγραμματισμός ανοικτών γενικών συνελεύσεων σε όλη την Ελλάδα με συμμετοχή υπουργών και στελεχών στο δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ανεπισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά της κοινής γνώμης και παράλληλα να «εξαφανίσει» το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να εμφανιστεί ως το μοναδικό αντίβαρο στην «επέλαση» – όπως είναι η λέξη που χρησιμοποιούν μεταξύ τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σκοπεύουν να επικοινωνήσουν – της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανεπισήμως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης εμφανίζεται ως ο υπεύθυνος για την κακή πληροφόρηση και την παραπλάνηση που λένε ότι είχε ο πρωθυπουργός πριν από τις ευρωεκλογές. Ο κ. Βερναρδάκης απάντησε χθες ότι τα περί «απομόνωσης του κ. Τσίπρα είναι …οπερέτα, ενώ εκτίμησε ότι η διαφορά 9,3% που πήρε η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι απίθανο να ανατραπεί στις εθνικές εκλογές, όπως ισχυρίζονται πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεπισήμως, οι 53+ αλλά και η πλειοψηφία των  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πνέουν μένεα κατά των Νίκου Παππά, Αλέκου Φλαμπουράρη και Παύλου Πολλάκη.

Ανεπισήμως, τα στελέχη του Μαξίμου επιχειρούν να φορτώσουν την ήττα των ευρωεκλογών, αλλά και την ήττα που έρχεται στις εθνικές εκλογές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Γι΄ αυτό κομματικές πηγές διέρρεαν χθες συντονισμένα ότι ένα από τα αίτια της ήττας των ευρωεκλογών είναι η «υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης», ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των ευρωεκλογών, είχε αναφέρει ως αίτιο της ήττας το ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τελικά να εφαρμόσει παρά μόνο μερικές δεσμεύσεις από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στρέφοντας και τα δικά του, προσωπικά βέλη κατά του οικονομικού επιτελείου. Χθες πάντως, Δραγασάκης και Τσακαλώτος έφυγαν γύρω στις 5.00 το απόγευμα από τη συνεδρίαση ενώ αυτή συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές ή κομματικές πηγές λένε ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως και την απομάκρυνση δύο εταιρειών, από αυτές που συνεργάζονταν με το Μαξίμου.