Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου

Έκλεισε η Βουλή, άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές..

Θυροκολλήθηκε λίγο πριν τις 20:00 της Τρίτης στην κεντρική πύλη της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Στο Διάταγμα, που θυροκόλλησε ο φρούραρχος της Βουλής υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, αναφέρεται η 7η Ιουλίου ως ημερομηνία των εθνικών εκλογών, καθώς και η 17η Ιουλίου ως ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, οπότε θα γίνει και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, με την εκλογή του νέου προέδρου, των αντιπροέδρων του Σώματος και των κοσμητόρων και γραμματέων.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί η συνθήκη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.