Έγινε το πρώτο βήμα για αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μεσόγειο-Η συμβολή της Ομογένειας

Υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών η κατάθεση του νομοσχεδίου «East Med Act», το οποίο αποσκοπεί στην αναθεώρηση της γεωπολιτικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο.

Το διακομματικό «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» δίνει έμφαση στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε ό,τι αφορά την σύσταση ενεργειακών κόμβων, την στρατιωτική συνεκπαίδευση και την παροχή οικονομικών πόρων για στρατιωτικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο 
προβλέπει άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητά επίσης την εκπόνηση έκθεσης για καταγραφή πιθανών τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με σημείο έναρξης τον Ιανουάριο του 2017.

Στο υφιστάμενο κείμενο δεν υπάρχει αμιγώς θετική αναφορά στην Τουρκία.

Το σχέδιο, που αποτέλεσε προϊόν διεργασιών πολλών χρόνων, επισημοποιεί την απαγόρευση μεταφοράς μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να σχεδιάζει ή να επιδιώκει την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και επισημαίνει πως η αγορά του ρωσικού όπλου θα επέφερε «σοβαρή επίπτωση» στην διμερή αμυντική συνεργασία.

Το νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί στις Ολομέλειες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην συνέχεια πρέπει να κυρωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Εάν ο κ. Τραμπ αρνηθεί να προσυπογράψει, ασκώντας βέτο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί εκ νέου και στα δύο σώματα του Κογκρέσου με υπερπλειοψηφία δύο τρίτων.

Η συμβολή της ομογένειας

Η πορεία του νομοσχεδίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχει δρομολογηθεί με διακομματική στήριξη, καθώς οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς το έχουν ήδη καταθέσει.

Χαιρετίζοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ως ένα σημαντικό βήμα για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, τόνισε ότι οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται ήδη στην περιοχή, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο.

«Η ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο αλλά και της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Από την πλευρά της η διευθύντρια πολιτικής προσέγγισης του «American Jewish Committee» (AJC), Julie Rayman, είπε ότι «το ‘Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο’ θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία και θα διασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής».

Κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός» για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο αντιπρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Τάσος Ζαμπάς, είπε ότι το νομοσχέδιο «θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο και σταματά την αντιμετώπιση της Κύπρου απλώς ως πρόβλημα, αλλά την τοποθετεί ως λύση».

Πτυχές του παρασκηνίου της προσπάθειας των ομογενών

Όπως αποκαλύπτεται, στο διαρκή πόλεμο του λόμπινγκ ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την άσκηση επιρροής στην αμερικανική πολιτική, η ελληνική πλευρά κινήθηκε για μήνες αθόρυβα και μεθοδικά, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και κατά την, ακόμη δυσκολότερη, διαδικασία της προώθησής του στο Κογκρέσο. Aυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θεωρείται αρκετά προωθημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα της Μέσης Ανατολής, al-monitor, για το νομοσχέδιο που θέτει την Τουρκία στο περιθώριο της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου εργάσθηκε, για λογαριασμό της Αθήνας, η γνωστή νομική εταιρεία DLA Piper. Εκπρόσωποι της DLA Piper είχαν συναντήσεις και επικοινωνίες με πολλά μέλη του Κογκρέσου και στενούς τους συνεργάτες, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της αρχικής παρουσίασης του νομοσχεδίου από το γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος επισκέφθηκε και την Αθήνα, τον Απρίλιο.

Συναντήσεις έγιναν και με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή από την Φλόριντα, Γκας Μπιλικάρης, δύο φορές μέσα στον Νοέμβριο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν βουλευτές και γερουσιαστές. Ο Μπιλικάρης ήταν ο βουλευτής που εισήγαγε το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από κοινού με το βουλευτή Ντέιβιντ Σίσιλιν, με τον οποίο εκπρόσωποι της DLA Piper συναντήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018. Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, που εισήγαγε το νομοσχέδιο στην Γερουσία μαζί με τον Μπομπ Μενέντεζ, είχε συνάντηση με στελέχη της DLA Piper, τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωποι της νομικής εταιρείας είχαν επίσης επαφές με στελέχη των γραφείων βουλευτών και γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς και η βουλευτής Ντάινα Τίτους, που έθεσαν τις υπογραφές του στο νομοσχέδιο.

Όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Οκτώβριο η εξειδικευμένη ιστοσελίδα για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία O’Dwyer’s, η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε την DLA Piper, με μηνιαία αμοιβή 75.000 δολαρίων, για την προώθηση των κοινών συμφερόντων με τις ΗΠΑ στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας.

Ο Ιγνάσιο Σάντζες, συμπρόεδρος της DLA Piper για κυβερνητικές πρακτικές, ήταν ο επικεφαλής της πενταμελούς ομάδας που ανέλαβε το λόμπινγκ για την Ελλάδα.  Στην ομάδα μετείχε ο στρατηγικός σύμβουλος της DLA, Τομ Κορολόγος, Ρεπουμπλικανός με καλές διασυνδέσεις, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βέλγιο (2004-2007).

Ο κ. Κορολόγος, έχει δώσει το «παρών» σε κάθε Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών από το 1972, έχει διατελέσει διευθυντής σχέσεων με το Κογκρέσο για την ομάδα μετάβασης στην εξουσία του Ρόναλντ Ρίγκαν και σύμβουλος του Μπομπ Ντόουλ, υποψήφιου για την Προεδρία, καθώς και της ομάδας μετάβασης των Μπους -Τσένεϊ. Ήταν μεταξύ των συμβούλων του Ρίγκαν, που έκαναν λόμπι για να γιορτάζεται η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, μία παράδοση που συνεχίζεται από το 1986. Νωρίτερα στην καριέρα του, ήταν δημοσιογράφος των «The New York Herald Tribune», «The Long Island Press», «The Salt Lake Tribune» και «Associated Press».

Φωτογραφία: ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης