Αποστολάκης σε Ακάρ: «Δεν υποχωρούμε από την υπεράσπιση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω έντασης στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το Αιγαίο, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη δήλωση που έκανε ο κ. Αποστολάκης μετά τη συνάντηση ανέφερε:

«Είμαι σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. κατά τη Σύνοδο θα συζητήσουμε θέματα αναφορικά με:

  • τη συνθήκη για το μέλλον του καθεστώτος ελέγχου εξοπλισμών στην Ευρώπη,
  • για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον αμυντικό τομέα,
  • για την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας και
  • την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν

Και βέβαια έχω την ευκαιρία να προβάλλω τις εθνικές θέσεις μιλώντας με τους ομολόγους μου.

Ήδη συνάντησα τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλούσι Ακάρ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι, στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δε θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

Τουρκικές προκλήσεις

Προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα «παίζει με την φωτιά» με την στάση που τηρεί στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και υποστηρικτής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της παράταξής του ο κ. Μπαχτσελί δήλωσε ότι η υπομονή της Άγκυρας «εξαντλείται» και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να θυμάται την Ιστορία» και τι συνέβη στους προγόνους του στην Σμύρνη, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η επίθεση Μπαχτσελί έρχεται στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν στην κατάρτιση προτάσεων για στοχευμένα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, ως ποινή για τις έκνομες ενέργειές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εφεξής οι τουρκικές ενέργειες θα έχουν τίμημα, ενώ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί ανάλογες προκλήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο κ. Μπαχτσελί παρομοίασε την ελληνική στάση με πειρατική συμπεριφορά, που όμως αδυνατεί να εμποδίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχουν κουρσάροι στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μπορούν να μας σταματήσουν», είπε, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να «απειλεί» την Τουρκία.

Ο εθνικιστής πολιτικός προσέθεσε πως οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και έρευνες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν. Ήδη το γεωτρύπανο «Πορθητής» επιχειρεί ανοιχτά της Πάφου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατευθύνεται προς τα νερά ανοιχτά των κατεχόμενων.

Σημειώνεται πως ο κ. παραδοσιακά διατυπώνει ακραίες θέσεις και προσωπικές προσβολές.