Μητσοτάκης : Ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για χαμηλότερα πλεονάσματα

Ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους χαμηλότερα πλεονάσματα ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στον Alpha.

Μια διαφορετική συνέντευξη, που είχε τη μορφή ντιμπέιτ, παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha με συντονιστή τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα ερωτήματα και των δέκα συνολικά δημοσιογράφων επί μία ώρα. Οι δημοσιογράφοι που συμμεχείταν στο ντιμπέιτ με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν οι: Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστας Σαρικάς (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλης Δουράκης (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρος Καρσιώτης (τομέας Ασφάλειας) Χρύσανθος Κοσελόγλου (Πολιτικό).
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/ntimpeit-kyriakos-mitsotakis-alpha-ekloges-2019

Φορολογία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εξόντωση μέσω της φορολογίας της μεσαίας τάξης ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και πως για αυτήν την πολιτική δεν έχει απολογηθεί.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων που σκοτώνουν τη μεσαία τάξη και επιστρέφουν μέσω επιδομάτων. Ζήτησε ισχυρή εντολή προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μείωση του στόχου των πλεονασμάτων, ενώ μίλησε για μειώσεις φόρων από το 2020 και στοχευμένες μειώσεις δαπανών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι μπορεί να ζητηθεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης -μια συζήτηση που επέστρεψε στη δημόσια συζήτηση σήμερα και προκάλεσε κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επιδοματική πολιτική και αναπτυξιακοί στόχοι

Ερωτηθείς για την λεγόμενη «13η σύνταξη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να επισημάνει ότι η επιδοματική πολιτική για την ΝΔ σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη των στόχων στην ανάπτυξη και όχι από την φοροαφαίμαξη των πολιτών.

Επισήμανε ότι η πρόθεσή του είναι να εξακολουθήσει η καταβολή της «13ης σύνταξης», αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν η ανάπτυξη θα πιάσει τον στόχο του 4%. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί», ενώ παρατήρησε ότι το Δημόσιο έχει αρχίσει και μεγαλώνει ότι με ορθολογικό τρόπο.

Μεταξύ των πρώτων παρεμβάσεων στις οποίες θα προχωρήσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι θα είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Μεταξύ άλλων, αφησε αιχμές για τις διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα να απολυθούν υπό όρους οι καταδικασμένοι για την «17Ν».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, επισήμανε ότι θα βγουν περισσότεροι αστυνομικοί στο δρόμο και ιδίως εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Ακόμη, προανήγγειλε την μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δεν θα επιστρέψει το 5ευρω στα νοσοκομεία

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για την Υγεία, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, μιλώντας -για παράδειγμα- για σειρά προληπτικών εξετάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για υγιεινή διατροφή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενισχύοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα θα φθάνουν λιγότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία και με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Ο ίδιος τόνισε ότι «τα ΤΟΜΥ είναι λόγια του αέρα».

Οι φυλακές θα μεταφερθούν άμεσα στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εάν η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις εκλογές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγονται σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα, αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, και τόνισε πως οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας.

Πέραν των φυλακών, στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα μεταφερθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς η ευθύνη για την πολιτική ασφάλειας δεν πρέπει να είναι κατακερματισμένη, είπε.

Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ σχεδιάζει να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή από τους Ευρωπαίους. «Όχι, δεν υφίσταται κανένα [τέτοιο] ζήτημα», υπογράμμισε.

Επισήμανε πως «πρόθεσή» του είναι να διατηρηθεί το 13ο επίδομα σύνταξης που έλαβαν φέτος οι συνταξιούχοι, διευκρινίζοντας πάντως πως θα πρέπει να επιτευχθεί και ο στόχος οικονομικής ανάπτυξης με ρυθμό 4%.

Εξέφρασε ωστόσο την βεβαιότητα πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί με την επιθυμητή ταχύτητα και συνεπώς όλες οι καταβολές θα συνεχιστούν κανονικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το μήνυμά του πως μία ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ στην επόμενη Βουλή θα διασφαλίσει την σταθερότητα στην χώρα.

Επισήμανε εκ νέου πως εάν δεν είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης θα οδηγηθούμε σε επαναληπτικές κάλπες όπου θα ισχύσει το σύστημα της απλής αναλογικής.