Βόμβα Παυλόπουλου στη συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έριξε «βόμβα» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Την έριξε απο τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στη Θεσσαλονίκη και «έσκασε» στην αυλή του πρωθυπουργικού γραφείου του Ζάεφ στα Σκόπια.

Στην αντιφώνηση του κατά της διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού δήλωσε με την βαρύτητα που έχει ο δημόσιος λόγος του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ότι μετά την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, «εφόσον γίνει ορθή ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών, μόνο τότε αυτή θα οριστικοποιηθεί και μόνο τότε αυτή θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξουν διευκρινίσεις επι της συμφωνίας πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ θα πρέπει να συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση στην αποσαφήνιση κρίσιμων ζητημάτων, τα οποία, στην περίοδο πριν το δημοψήφισμα, ο ίδιος ο Ζάεφ ερμήνευσε κατά το δοκούν.

Σε κάθε ομιλία του κατά την διάρκεια των περιοδειών που έκανε στην ΠΓΔΜ, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός μιλούσε για την αναγνώριση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει αναγνώριση εθνικής ταυτότητας αλλά υπηκοότητας υπογραμμίζοντας τον όρο «μακεδονική/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ για την γλώσσα σημείωνε την αναφορά που υιοθετήθηκε στη συμφωνια των Πρεσπών ότι έχει σλαβικές ρίζες.

Την είδηση «έχασαν» όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εκτός από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σταρ με την Μάρα Ζαχαρέα, το οποίο μετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ του Πέτρου Μποτσαράκου.

Θεωρείται απολύτως βέβαιο οτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το θέμα πριν προβεί στις σχετικές δηλώσεις καθώς έγιναν σε επίσημη ομιλία του ενώπιον των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τον δεσμεύουν απόλυτα έναντι του ελληνικού λαού.

Ίσως τελικά η απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών να μην ήταν απλώς αποτέλεσμα της κόντρας του με τον Πάνο Καμμενο. Αλλά μια κίνηση πολιτικού και διπλωματικού ελιγμού από την πλευρά του κ. Τσίπρα που θα του επιτρέψει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα Σκόπια την υπογραφή ενός πρόσθετου διμερούς παραρτήματος επί της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα να χρεώσει στον κύριο Κοτζιά την ευθύνη που αυτές οι διευκρινήσεις δεν ενσωματώθηκαν εξαρχής στη συμφωνία.