Έκκληση Φωτίου στην ομογενειακή πορεία για την Κύπρο

Βικτώρια.- Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, αντιπρόσωποι παροικιακών Οργανισμών και ομογενείς συγκεντρώθηκαν πραγματοποίησαν πορεία σήμερα από την Lonsdale Street έως το πολιτειακό κοινοβούλιο της Βικτώριας και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για την αδικία που γίνεται σε βάρος της μεγαλονήσου ζητώντας, παράλληλα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Με σημαίες, πανό, πλακάτ και συνθήματα, οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και απαίτησαν η Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία για 405χρόνια τώρα αγνοεί επιδεικτικά.
Η συγκέντρωση ήταν η αποκορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) για την μαύρη επέτειο της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.
Κύριος ομιλητής ήταν ο Επίτροπος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ραγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αυστραλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφτεί την Αυστραλία τον ερχόμενο Απρίλιο και μάλιστα στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του ANZAC DAY.

«Θα ήθελα να σας καλέσω», είπε, «να ζητήσετε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο και να συνεργαστεί για την επίλυση του προβλήματος.
Σημειώνεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναστείλει τις συνομιλίες ανώτερου επιπέδου με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, ενώ θα «παγώσει» τη χρηματοδότηση της Τουρκίας την επόμενη χρονιά, λόγω των «παράνομων» γεωτρήσεων στην Κύπρο, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης.

Απευθυνόμενος σε γυναίκες της ομογένειας που κρατούσαν φωτογραφίες αγνοουμένων ο κ Φωτίου τις συνεχάρη που τόσα χρόνια συνεχίζουν τον αγώνα τους.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ Κώστας Προκοπίου έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης.
Η πρόεδρος της ΣΕΚΑ Βικτωρίας, Ελένη Ευθυμίου σημείωσε πως από τότε που γεννήθηκε, κάθε χρόνο, βρισκόταν στις πορείες για την Κύπρο.

«Αρχικά μέσα στο καροτσάκι και σήμερα σαν πρόεδρος της ΣΕΚΑ. Με αυτή την ιδιότητα καλώ όλες τις νέες και όλος τους νέους να πυκνώσουν τις τάξεις μας και να αγωνιστούν μαζί μας για δικαίωση της Κύπρου» είπε.
Το Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης εκπροσώπησε η κα Γ. Μπότσιου η οποία αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πλήρη συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις νόμιμες μορφές.
Μίλησαν ακόμα ο συνεργάτης μας Κ. Καλυμνιός, η Ε. Σάϊμονς κ.α. ενώ παρευρέθηκε και ο Φιλελεύθερος βουλευτής Ντ. Ντέϊβις.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο έγινε κατάθεση στεφάνων στο Αυστραλοελληνικο μνημείο της Μελβούρνης κατά το οποίο αξιοσημείωτη και συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών νέων παιδιών που κατέθεσαν στεφάνια εκπροσωπώντας διαφορετικούς οργανισμούς και συλλόγους της παροικίας της Μελβούρνης. Στην τελετή κατάθεσης στεφάνων παρέστη και η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομάτη καθώς και η ηγεσία της ΣΕΚΑ και ΠΑΣΕΚΑ.

Η κ. Μαυρομάτη στην ομιλία της μετά την τελετή κατάθεσης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των νέων, ευχαριστώντας τους που βρίσκονται κοντά στον αγώνα της Κύπρου.
Την Παρασκευή δημιουργήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο.

Πηγή:neoskosmos.com