Εκλογή προέδρου από τη βάση αποφασίζει ο Τσίπρας – Η παλιά «φρουρά» και το νέο κόμμα

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πραγματοποιηθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο διάλογος για τη μετεξέλιξη του κόμματοςκαι το “restart” που ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να είναι εξαντλητικός και οι ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών συνεχείς.

Το Σάββατο το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Χρήστο Καραγιαννίδη και την Αννέτα Καββαδία βρέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου σε γνωστό εστιατόριο του κέντρου. Αυτές οι συναντήσεις αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, αφού τα ερώτηματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά.

Με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί ο εξαπλασιασμός των μελών του κόμματος που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το τέλος του χρόνου; Μπορεί στον εσωτερικό διάλογο στην Κουμουνδούρου να μην έχει τεθεί ακόμα, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που “ψιθυρίζουν” το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από τη βάση, όπως ακριβώς έγινε και στο ΚΙΝΑΛ με τη συμμετοχή 200.000 μελών. Αυτός, άλλωστε, θα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης συμμετοχής στις τοπικές οργανώσεις με στόχο την μετέπειτα καλύτερη οργάνωση του κόμματος και την εγγραφή πολλών νέων μελών. Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση τονίζουν πως και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση: “Σας καλώ με σαφήνεια, όμως, να τολμήσουμε. Σας προτρέπω να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας”.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές του 2020, εκτός αν εκτιμηθεί πως πρέπει να πάει ακόμα πιο πίσω χρονικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η προεδρική εκλογή που ενδχομένως να “θολώσει” το μήνυμα του νέου κόμματος που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ζητούμενο για τον πρώην πρωθυπουργό είναι η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πανεπιστήμια με μια δύναμη ισάξια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ούτε το 2014, αλλά ούτε και φέτος κατάφερε να ξεχωρίσει, καθώς και στον συνδικαλιστικό χώρο, που απαιτείται να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ. Αναμένεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα να βρεθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος εικόνα και να συνομιλήσει με τους επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών.

Τα περισσότερα από τα στελέχη με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr παραδέχονται πως το πολιτικοοικονομικό κλίμα που θα επικρατεί σε ένα εξάμηνο από τώρα θα διαμορφώσει τη μορφή που θα πάρει το κόμμα, την μαζικοποίησή του και τις συμμαχίες που θα κάνει τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δυνάμεις.

“Ποιός μπορεί από τώρα να ξέρει ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ με δεδομένες τις “ρωγμές” που υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη;”, τονίζουν χαρακτηριστικά. Είναι γεγονός πως στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Φώφης Γεννηματά.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα φανεί σε πρώτη φάση αν μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμπόρευση με το Κίνημα Αλλαγής, αν και ορισμένες κυβερνητικές αλλαγές, όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής, αναμένεται να οδηγήσουν και πάλι σε τροχιά σύγκρουσης τον Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά.

Θα κινηθεί το νέο κόμμα περισσότερο προς τη σοσιαλδημοκρατία και λίγοτερο προς τη ριζοσπαστική αριστερά; Οι ισορροπίες είναι λεπτές με τον Αλέξη Τσίπρα να μην θέλει να συγκρουστεί με την παλιά βάση του κόμματος γνωρίζοντας την ίδια ώρα πως πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει οργανωτικά να ενσωματωθούν στο νέο εγχείρημα. “Οδηγός” σίγουρα θα είναι και το γεγονός ότι νέα πρόσωπα στο κόμμα, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Θάνος Μωραϊτης, κατάφεραν να εκλεγούν και μάλιστα με σχετική άνεση στη νέα Βουλή. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί, πάντως, πως η αριστερή δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε στην εξουσία το 2015. Η χρυσή τομή είναι το ζητούμενο και πάνω εκεί προσπαθεί να κινηθεί, όπως όλα, δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας.

Αρκετοί είναι οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κρύβουν την αγωνία τους για “κεφαλαιοποίηση” του ποσοστού που κατάφερε να πάρει το κόμμα στις εθνικές εκλογές. Θεωρούν πως ένα μεγάλο μέρος του κόσμου με έντονα αντιδεξιά αισθήματα “τρόμαξε” από μια πιθανή συντριπτική επικράτηση της ΝΔ και οδηγήθηκε προς την Κουμουνδούρου. Συνεπώς το ερώτημα που μπαίνει είναι εύλογο: Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 23,7% των ευρωεκλογών ή το 31,5% της εθνικής κάλπης;

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την πρώτη μετεκλογική συνάντηση με το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να γίνει μια αρχική συζήτηση για τον τρόπο εξέλιξης της συνεργασίας.

πηγή:newpost.gr