ΓΝΩΜΗ: Ερωτήματα σχετικά με την ψήφο των Αποδήμων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τα ευχάριστα νέα για τον Απόδημο Ελληνισμό, με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα προχωρήσει στη ρύθμιση του θέματος για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το Εξωτερικό, μπορεί, εν τέλει, να αποδειχθούν μη ευχάριστα, εάν δεν συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως:
1. Εάν δεν υπάρξουν διαβουλεύσεις με σοβαρούς ομογενειακούς παράγοντες και φορείς ως προς τη διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το Εξωτερικό. Λέμε “σοβαρούς” παράγοντες της ομογένειας, γιατί ορισμένοι “πρώην” που θεάθηκαν τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα -και είχαν, μάλιστα, παραδόξως επαφές με “ενήμερα” νέα κυβερνητικά στελέχη- ουδέν έχουν να προσφέρουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, πέραν της αρνητικής εμπλοκής τους με το θέμα αυτό, στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν.
2. Να συνεργαστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ώστε, από κοινού και με τους ομογενειακούς φορείς, να διαμορφώσουν το σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Τούτο, δοθέντος ότι απαιτούνται 200 ψήφοι! Και εάν δεν “συντρέξει” και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδειχθεί άλλη μια φορά, “άνθρακες ο θησαυρός”…
3. Να εγκαταλειφθούν “σχέδια” μεγαλόπνοα για εκλογή βουλευτών ομογένειας στα ψηφοδέλτια της Επικρατείας. Οι Απόδημοι χρειάζονται ψήφο, όπως ακριβώς ψηφίζουν και οι ετεροδημότες. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα, είναι “εκ του πονηρού”.
4. Να θεσπιστεί η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος. Οι κάλπες είναι πρακτικά αδύνατον να εξυπηρετήσουν την μεγάλη πλειοψηφία των εχόντων το δικαίωμα ψήφου Ελλήνων, στο εξωτερικό. Τα προξενικά καταστήματα είναι λίγα, σκόρπια και απρόσφορα λόγω χιλιομετρικών αποστάσεων.
5. Να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα συμβεί με τους έχοντες και ελληνική ιθαγένεια, και οι οποίοι πιθανόν θα θελήσουν να ψηφίσουν. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στην γενέτειρα. Πώς θα αντιμετωπισθεί η περίπτωσή τους; (Σ.σ. Αν έχουν υπερβεί το έτος στράτευσης, θα τους βάλουν να πληρώσουν ετεροχρονισμένα πρόστιμο κλπ. προκειμένουν να τους εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους; Εάν δεν το έχουν υπερβεί αλλά είναι 35ρηδες αποκαταστημένοι στο εξωτερικό, με παιδιά κλπ. θα στους καλέσουν να ντυθούν στο “χακί”;)
Υπάρχουν κι άλλες “κρίσιμες” περιπτώσεις που θα κρίνουν την τελική επιτυχία του εγχειρήματος. Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί από τώρα και στο εξής, καθώς θα ξεκινήσει η υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών. Και θα επανέλθουμε. Μακάρι όλα να εξελιχθούν κατά το πως αρμόζει στην βαρύτητα του κεφαλαίου που ακούει στο όνομα:  Απόδημος Ελληνισμός.