Πνεύμα πολιτικού πολιτισμού στη Βουλή, παρά τις αντιπαραθέσεις

Σταχυολογήσαμε, από την πρώτη μέρα των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Εντός του κοινοβουλίου, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, κυριάρχησε πνεύμα πολιτικού πολιτισμού που χρόνια είχαμε να ζήσουμε.

Η έκπληξη με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο, κυριάρχησε στην ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης θετικά σημεία: Τα κοινωνικά μέτρα που αφορούν στους τομείς της Ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας, καθώς και η προαναγγελία για πέντε έργα πνοής για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Αίσθηση προκάλεσαν ορισμένα “πολιτικά” χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

*«Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου. […] Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
*”Στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος.»
*«Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του “διαλλακτικά”, αλλά ολένα σήκωνε τους τόνους.:
*Από το «δεν θα ζητήσω εκλογές σε 5 μήνες, όπως κάνατε εσείς από τις αρχές του 2016». Πέρασε στο ότι,
*«Τα πρώτα δείγματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη μας ανησυχούν».
*Σηλίτευσε τις δομικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Επεσήμανε ότι στον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου έχουν περάσει πλέον η ΕΡΤ, το ΑΠΕ και η ΕΥΠ.
*Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό διότι όπως είπε παρέπεμψε την μείωση των πλεονασμάτων στο 2021.
*Εξέφρασε δε την απορία του για τη «λευκή πετσέτα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- που πετά η κυβέρνηση στους θεσμούς σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
*Μίλησε για έξι παραλείψεις – «ένοχων σιωπών» του πρωθυπουργού που αφορούν στους εξής τομείς: το Ασφαλιστικό, την 13η σύνταξη και τα επιδόματα, τη μείωση του αφορολογήτου, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είναι «αόριστες και ατεκμηρίωτες».
*«Οι έξι αλήθειες σας κύριε Μητσοτάκη κρύβουν ισάριθμα ψέματα» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «πολιτική υποκρισία» την ανάληψη θέσης γενικού γραμματέα από τον Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος ως βουλευτής του Ποταμιού είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
* Όσον αφορά στη στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «συνεχείς κωλοτούμπες» από την κυβέρνηση. «Όλο και πιο πολύ μοιάζετε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς επιμένουμε σταθερά στην θέση μας. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή συμφωνία, εθνικά επιζήμια, ανοίγει τον δρόμο για νέους αλυτρωτισμούς. Ξεκαθαρίστε και σεις κυρίες και κύριοι βουλευτές της ΝΔ, ποια είναι η δικιά σας θέση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:
*Μίλησε για μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους προκειμένου νακάνουν τη χλωρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα.
*”Είναι αυτονόητο ότι καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση από αυτές που έχει γνωρίσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια”.
* «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα λαϊκά ματωμένα πλεονάσματα».
* «Η κυβέρνηση μας λέει όπως και οι προηγούμενοι ότι θα ματώσουμε λιγάκι αλλά θα έρθουν δουλειές, αλλά αλήθεια ποίον πιστεύεται πραγματικά όμως ότι κοροϊδεύετε…»
*«Μέσα στην Βουλή, δεν θα έχετε μεγάλο πρόβλημα να περάσετε τις προτάσεις σας. Έξω όμως από τη Βουλή, δυστυχώς για εσάς υπάρχει απέναντί σας και το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ”.

Σε υψηλούς τόνους και με έντονα στοιχεία λαϊκισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος.
* Ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.
*Αναφέρθηκε και στην επένδυση στο Ελληνικό εκφράζοντας την ανησυχία του πως οι ουρανοξύστες θα κόψουν την κατεύθυνση των μελτεμιών προς τα νότια προάστια.
*Ζήτησε “να ερευνηθούν «οι συνθήκες που υπογράφηκε η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, του ΜέΡΑ25 έδωσε έμφαση στην οικονομία.
*κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ιδιότυπο μνημονιακό λαϊκισμό, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει όταν ανακοινώνει φοροελαφρύνσεις από τη μία και τήρηση των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από την άλλη.
*”Η πολιτική Μητσοτάκη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των στόχων για τα «ματωμένα» υπερπλεονάσματα”.

Με στοιχεία από in.gr