Δεν υπήρξε οικονομικό σκάνδαλο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής το 2018

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής χθες έδωσε στη δημοσιότητα τον οικονομικό απολογισμό της για το έτος 2018 (κάνε κλικ εδώ για να δεις τον απολογισμό), ο οποίος αφ’ ενός μεν επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις που έλαβαν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο υλοποιήθηκαν και απέφεραν καρπούς, αφ ετέρου δε διαψεύδει την ύπαρξη οικονομικού σκανδάλου, που απετέλεσε την αφορμή για προ τεσσάρων μηνών την παραίτηση του κ. Δημητρίου και του πρωτοσύγκελου, Επισκόπου Φασιανής, κ. Αντωνίου.

Τα πορίσματα του οικονομικού ελέγχου ήρθαν να αποδείξουν ότι η Εκκλησία και η ομογένεια τα δύο τελευταία χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια άνευ προηγουμένου σκανδαλολογία και fake news.

Η ανακοίνωση του οικονομικού ελέγχου έρχεται να αποδείξει επί πλέον ότι οι αρμόδιοι φορείς υλοποίησαν τις αποφάσεις της περσινής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και ότι το 2018 αποκαταστάθηκε πλήρως η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση.

Από αριστερά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο διάκονος Ελευθέριος Κωνσταντινίδης, ο αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος και πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας.

Αυτό σε συνδυασμό με τη απόφαση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου για την διασφάλιση της διαφάνειας  αποτελούν έναν εξαιρετικά καλό οιωνό για το μέλλον της μεγαλύτερης και της πλουσιότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι δαπάνες της Αρχιεπισκοπής μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και τις περικοπές του προσωπικού που τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018.

Οι μειώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του κόστους και την καθυστέρηση στην κάλυψη των προσυπολογιζόμενων θέσεων προσωπικού, είχαν ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των εσόδων έναντι των εξόδων, ύψους περίπου 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων.  Παράλληλα τονίζεται ότι το 2017 τα έσοδα υπερτερούσαν των εξόδων και $ 352.000 δολάρια.

Το πλεόνασμα των εσόδων έναντι των εξόδων το 2018 είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ελλείψεων των προηγούμενων χρόνων. Τα ελεγμένα εκκαθαριστικά επιβεβαιώνουν επίσης ότι όλοι οι λογαριασμοί που βρίσκονται υπό εποπτεία καθώς και αυτοί που υπόκεινται σε περιορισμούς, αποκαταστάθηκαν το 2018, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών.

Η αποκατάσταση των ποσών ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018 μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης, η οποία παρείχε δάνειο ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων και πίστωση 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα τονίζεται ότι στο τέλος του 2018 εξοφλήθηκαν τα 2 εκ. δολάρια της πιστωτικής γραμμής και ότι το 2010 η Αρχιεπισκοπή ένεκα του πλεονάσματος είχε μόνο την εξυπηρέτηση του δανείου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η χρηματοδότηση μέσω τραπέζης παρείχε επίσης τα απαραίτητα κονδύλια για την Αρχιεπισκοπή ώστε να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών, του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκοπικού Συνταξιοδοτικού Ταμείου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από  τις ηλεγμένες οικονομικές καταστάσεις.

Η Αρχιεπισκοπή ενεχείρησε 2.8 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο του Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου  με σκοπό να αποπληρωθούν πλήρως οι εργολάβοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος δήλωσε: «Χαίρομαι που τα οικονομικά αποτελέσματά μας για το 2018 επιβεβαιώθηκαν από τον έλεγχο. Υπάρχουν ανεκπλήρωτα κενά στον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής, αλλά και ανάγκες πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Και καθώς θα επιδιώξουμε κάτι τέτοιο πρέπει να διατηρήσουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να εξαλείψουμε τα ελλείμματα του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε τη σταθερή οικονομική πορεία της Αρχιεπισκοπής».

Στην  εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Αρχιεπισκοπή προσκόμισε πρόσφατα στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και τους οικονομικούς απολογισμούς του πρώτου τριμήνου του 2019 στους οποίους διατηρείται η ίδια δυναμική του έτους 2018 και τα έσοδα υπερτερούν των εξόδων.

πηγή: anamniseis.net