Ένα βράδυ γεμάτο… Κρήτη και παραλειπόμενα!

Ο “σταρ” Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, η τούρτα – έκπληξη στον Σταύρο Αρναουτάκη, το συγκινητικό ταξίδι των νέων Κρητικών της Αυστραλίας, το αίτημα των απόδημων και η… κρητική ρίζα του Υπουργού Αντώνη Διαματάρη!

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν το κεντρικό πρόσωπο της χθεσινής βραδιάς στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου! Όλα τα φώτα και τα φλας ήταν στραμμένα επάνω του, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει με την απλότητα ενός… σταρ όλες τις εκδηλώσεις θαυμασμού προς το πρόσωπό του!

Η τρίτη ημέρα του 9ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών είχε κι άλλα πολλά παραλειπόμενα, τα κυριότερα εκ των οποίων προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε και να σας τα παρουσιάσουμε…

Η γλυκιά… έκπληξη των απόδημων Κρητών στον Σταύρο Αρναουτάκη!

Μία τούρτα στο σχήμα της Κρήτης, επάνω στην οποία γράφονταν στίχοι του Ερωτόκριτου, ήταν το δώρο – έκπληξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών στον Σταύρο Αρναουτάκη!

Οι απόδημοι συντοπίτες μας με αυτή την γλυκιά… χειρονομία τους θέλησαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς το πρόσωπο του Περιφερειάρχη Κρήτης, για την στήριξη που τους παρέχει όλα αυτά τα χρόνια, συγχαίροντάς τον συγχρόνως για την επανεκλογή του!

Ιδού και οι συμβολικοί στίχοι του Ερωτόκριτου που αφιερώθηκαν στον κ. Αρναουτάκη:

“Απ’ ό,τι κάλλη έχει άνθρωπος, τα λόγια έχουν τη χάρη

να κάμουσι κάθε καρδιά παρηγοριά να πάρει·

κι οπού κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο,

κάνει και κλαίσι και γελούν τα μάτια των αθρώπω”

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συγκινημένος από την έκπληξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών αρκέστηκε να αναδείξει την σπουδαιότητα της σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στις νεότερες γενιές των απόδημων συντοπιτών μας, με την ιδιαίτερη πατρίδα τους!

Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!
Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!
Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!
Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!

Από την Αυστραλία στην Κρήτη για το Συνέδριο και όχι μόνο!

Το ταξίδι της ζωής τους έκαναν και οι νεότερες γενιές Κρητικών της Αυστραλίας! Με δική τους πρωτοβουλία, επί ένα χρόνο συγκέντρωναν χρήματα για να βρεθούν στην “μητέρα πατρίδα”. Χόρεψαν, διασκέδασαν, συνάντησαν συγγενείς και παλιούς φίλους και αποθεώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, με το που μαθεύτηκε η πρωτοβουλία τους!

Αμέσως μετά την χθεσινή εκδήλωση, νεαρές Κρητικοπούλες από την Αυστραλία έσπευσαν να συνομιλήσουν με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ενώ φωτογραφήθηκαν και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη!

Η κρητική… ρίζα του Υπουργού!

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, αρμόδιος για τα θέματα απόδημου Ελληνισμού, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην χθεσινή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ο ομογενής εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα” ξέραμε ότι έχει ρίζες από την Λήμνο. Χθες όμως αποκάλυψε ότι κατά ένα βαθμό είναι και Κρητικός, μια και η σύζυγός του Λίτσα Καλογερή κατάγεται από τα Χανιά!

Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!
Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!
Ένα βράδυ γεμάτο... Κρήτη και παραλειπόμενα!

“Ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού!”

Και μια και είχαν απέναντί τους τον κ. Διαματάρη, οι Κρήτες της διασποράς του επανέλαβαν το πάγιο αίτημα του απόδημου ελληνισμού: Της συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές! Και μάλιστα, πρότειναν την ίδρυση ενός Υπουργείου αποκλειστικά για εκείνους, στο οποίο θα έχουν κι εκπρόσωπό τους!

Πάντως, ο κ. Διαματάρης και το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει αναλάβει και ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον στην κυβέρνηση τα προβλήματα των ομογενών μας!

Σαν σταρ!

Αντιμετώπιση… σταρ είχε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης! Δεν προλάβαινε να δέχεται συγχαρητήρια, να βγάζει φωτογραφίες και να εισπράττει την υπερηφάνεια που σκορπά με τα επιστημονικά του επιτεύγματα στους συντοπίτες του! Δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην φωτογραφηθεί μαζί του! Ένα από τα πολλά ενσταντανέ ήταν με τους εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής ζωής!

Μέσα σε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο κατάφεραν να χωρέσουν: Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής) και Χάρης Μαμουλάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, που επίσης έχει θητεύσει στο ελληνικό κοινοβούλιο (ως βουλευτής και υφυπουργός).

Στον ίδιο δρόμο

Τον δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης φιλοδοξούν να ακολουθήσουν τρεις νεαροί Κρητικοί επιστήμονες! Ο Μάριος Κυδωνάκης, ο Μανώλης Σοφιάδης και η Ηρώ Σπινθάκη έχουν ως μεγάλο όνειρο να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αμερική και γιατί όχι, να σημειώσουν ανάλογες επιτυχίες με τον καθηγητή του ΜΙΤ! Με την ευχή μας, γιατί η έχει ανάγκη από τέτοια “μυαλά”!

Πηγή: cretalive.gr