Γνώμη: Μετά το τραγικό δυστύχημα στον Πόρο – Και μία διευκρίνιση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ενώ από τα ξημερώματα της Πέμπτης επανηλεκτροδοτήθηκε ολόκληρο το νησί του Πόρου, με την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν  στην εναέρια γραμμή, από το τραγικό δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, το αγωνιώδες ερώτημα που κρέμμεται στα χείλη των Ποριωτών είναι: Πότε θα ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία;

Το ερώτημα προκαλείται από δύο λόγους:
1. Από το “ελικοδρόμιο” του Γαλατά. Και,
2. Από  τα καλώδια της ΔΕΗ, που τοποθετήθηκαν πάλι εναέρια.

Σε ό,τι αφορά το ελικοδρόμιο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί η όποια χρήση του μέχρις ότου αποκτηθούν και εφαρμοστούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για την ασφαλή προσγείωση- απογείωση των ελικοπτέρων.

Αναφορικά δε με τα ηλεκτροφόρα καλώδια που συνδέουν με ρεύμα τον Πόρο με την Πελοπόννησο, οι πληροφορίες από ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού, λένε ότι παλαιότερα τα καλώδια ήτανε ποντισμένα μέσα στη θάλασσα, κάπου στην περιοχή της Πούντας. Όταν κάποτε υπέστησαν ζημιά, θεωρήθηκε κοστοβόρος η επισκευή τους και τοποθετήκαν νέα, εναέρια.

Μετά το πρόσφατο δυστύχημα, η αποκατάσταση έγινε με αντικατάσταση των κατεστραμμένων καλωδίων πάλι εναέρια, παρά το ότι οι ειδικοί κρίνουν πως αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τα ελικόπτερα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο λειτουργούντα “άνευ αδείας” ελικοδρόμιο του Γαλατά.

Υποθέτουμε, ότι τη φορά αυτή, μέσα στις προσεχείς μέρες, θα τοποθετηθούν, τουλάχιστον, οι ειδικοί ανακλαστήρες, ώστε τα καλώδια να είναι απολύτως ορατά από τους πιλότους, όπως ήδη από το Μάιο του 2018 (σ.σ. σύμφωνα με τα ¨Νέα”) ζητούσε ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, με έγγραφό του προς τους αρμόδιους φορείς. (σ.σ. Ο ΔΕΔΔΗΕ πάντως, υποστηρίζει ότι ποτέ δεν έγινε αποδέκτης τέτοιου αιτήματος).

Το θέμα, ωστόσο, αυτο-προβλήθηκε με τραγικό τρόπο με το δυστύχημα της 20ης Αυγούστου. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ¨δεν γνωρίζει”.  Επομένως, το θέμα είναι αν με όποιο κόστος και όσο χρόνο πάρει, θα ποντιστούν ηλεκτροφόρα καλώδια, ή θα εξακολουθούν να επικρέμμονται πάνω από τα κεφαλιά των κατοίκων, των παραθεριστών και των τουριστών της περιοχής τα εναέρια καλώδια, μέχρι να ξανασυμβεί παρόμοιο τραγικό περιστατικό.

Τώρα που επιτεύχθηκε η άμεση επανηλεκτροδότηση του νησιού (και είναι δίκαιο να τους συγχαρούμε για την ταχύτητα) υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να εξετασθεί σοβαρά ένα χρονοδιάγραμμα πόντισης καλωδίων. Είτε στη θέση που υπήρχαν (εάν όντως υπήρχαν) τα παλιά, είτε σε όποια άλλη θέση κριθεί σκόπιμο.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, διακόπτεται η εναέρια ηλεκτροδότηση, αφαιρούνται τα καλώδια-χάρος πάνω απο το νησί, και αυτό ηλεκτροδοτείται υποβρυχίως.

Ας το σκεφθούν οι αρμόδιοι…

Διευκρίνιση: Αναγνώστης μας, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πόρο, μας είπε, αφού διάβασε το άρθρο,  ότι -παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από ορισμένους- τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήταν πάντα εναέρια. Όπως και να ΄χει, η ουσία είναι τι θα γίνει τώρα. Και ως προς αυτό, τίποτε δεν αλλάζει στη ΓΝΩΜΗ.