Μάχη με τις φλόγες όλη την νύχτα στη Ζάκυνθο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δίνει η Πυροσβεστική στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Λιθακιά, όπου
η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη από το πρωί, έχοντας πλησιάσει σπίτια στο χωριό Κερί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το απόγευμα ότι οι φλόγες έφτασαν έως τις αυλές κατοικιών. Η Πυροσβεστική αναφέρει πως το απόγευμα η φωτιά πλησίασε κατοικημένες ζώνες όμως μετά την δύση του Ηλίου η απειλή δεν είναι άμεση. Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται από πολλές διάσπαρτες εστίες που μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχουν αναφορές για δύο κατεστραμμένα σπίτια που βρίσκονταν μέσα στο δάσος. Ένα εξ αυτών έχει αναμφίβολα καεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη. Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου.

Ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως το μέτωπο έχει έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων κι ότι υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης του χωριού Κερί λόγω της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι φλόγες. Προσέθεσε πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απειλούνται άμεσα άλλοι οικισμοί.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση γύρω στις 11:00 το πρωί όμως στην συνέχεια οι  άνεμοι, που νωρίτερα ήταν αρκετά ισχυροί, προκάλεσαν εξάπλωση σε δασική ζώνη προς τα νότια και νοτιοδυτικά, καθιστώντας τις φλόγες ανεξέλεγκτες.

Στο νησί έχουν σταλεί μεγάλες ενισχύσεις και επιχειρούν 111 πυροσβέστες με 28 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων τμήμα, ενώ αναμένονται κι άλλες δυνάμεις. Έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και τα δύο ελικόπτερα που έκαναν ρίψεις νερού.

Περαιτέρω ενισχύσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Στο νησί έφτασε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει κινητοποιήσει τις τοπικές Αρχές ώστε να γίνει άμεσα εκκένωση, εάν χρειαστεί, κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Συνετός


Νωρίς το απόγευμα απομακρύνθηκαν περίπου 300 κάτοικοι από το χωριό Κερί, κυρίως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Στην συνέχεια εκκενώθηκε και το χωριό Αγαλάς.

Απομακρύνθηκαν επίσης 120 άτομα από ξενοδοχείο της περιοχής και μεταφέρθηκαν σε διαφορετική μονάδα του ίδιου ξενοδόχοι, στην περιοχή του Καλαμακίου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Συνετός
Πηγή: skai.gr