Για την Παιδεία των νεαρών ομογενών απαιτούνται καλά μελετημένα και ορθολογικά στοχευμένα μέτρα

 

Από το Facebooyk “αλιεύσαμε” το σημείωμα της Νάνσυ Μπίσκα (Nancy Biska) γνωστή ομογενή για την πολυσχιδή δραστηρότητά της στο χώρο των γραμμάτων,. αλλά και της δημοσιογραφίας, και το μεταφέρουμε γιατί θίγει ένα “καυτό” ζήτημα που αφορά την ελληνική εκπαίδευση των μικρών ομογενών. Και, κυρίως, τον βασικό άξονα της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς, αποσπασμένους από την Ελλάδα.

Με τίτλο: Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες μας, γράφει:

<<Κι ας γκρινιάσω και λίγο… ανακοίνωσα χθες στη συνάντηση των Ελληνοαμερικανών κι αποσπασμένων από Ελλάδα εκπαιδευτικών ότι ένα απογευματινό σχολείο ζητά να προσλάβει μία δασκάλα.. Μία εξ αυτών ήρθε και μου είπε το εξής: “Ξέρεις πόσο με πλήρωναν σε απογευματινό σχολείο για μία ώρα διδασκαλίας; 27 δολάρια!”

Ντράπηκα, θύμωσα… ναι. 27 δολάρια την ώρα για το λειτούργημα της διδασκαλίας! Στη Νέα Υόρκη του 2019 όπου το κόστος ζωής είναι απίστευτο, όπου διανύεις τεράστιες αποστάσεις, και κάθε μίλι το πληρώνεις γιατί έχεις το αυτοκίνητο με lease ..

Και θα το πω: Γιατί οι ιερείς πληρώνονται μερικές φορές πενταπλάσιο μισθό από τους εκπαιδευτικούς; Γιατί απολαμβάνουν τόσα προνόμια, ενώ οι περισσότεροι δάσκαλοι εκτός από χαμηλόμισθοι, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν συνταξιοδοτούνται;

Δεν είμαι δασκάλα… αλλά η κατάσταση αυτή μου ραγίζει την καρδιά γιατί γνωρίζω πόση ενέργεια προσφέρεις όταν διδάσκεις. Εύχομαι να αλλάξουν τα πράγματα. Τα μεγάλα λόγια ότι οι δάσκαλοι ‘κρατούν θερμοπύλες’… είναι αέρας κοπανιστός.

Και κάτι ακόμη.. Μη ζητάτε “εθελοντισμό” από δασκάλους.. Στην εποχή μας εθελοντισμό μπορούν να προσφέρουν μόνον οι συνταξιούχοι… Αυτές είναι αλήθειες όσο κι αν δεν αρέσουν>>.

Εμείς δεν θα σταθούμε στο πόσα αμείβονται οι Ιερείς. Το θέμα, κατά την άποψή μας, δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι πόσο αμείβονται οι αποσπασμένοι δάσκαλοι. Και δεν μπορούν να πληρώνονται με μισθό πείνας για να διδάξουν τα παιδιά των ομογενών την ελληνική γλώσσα, στην άλλη άκρη της γης.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης, όπως και άλλα ζητήματα, π.χ. τα ελληνικά Προξενεία και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ομογενείς, πρέπει να αντιμετωπισθούν με καλά μελετημένα και  ορθολογικά στοχευμένα μέτρα.  Το λέμε με ενδιαφέρον. Αποσπασματικά μέτρα, ημίμετρα ή λόγω ελλείψεως επαρκών πιστώσεων, “κουτσουρεμένα” μέτρα,  δεν θα αποδώσουν. Το ελληνικό Κράτος πρέπει να αντιληφθεί ότι συνταγματική επιταγή δεν είναι μόνον η ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού. Το άρθρο 108  λέει: <<1. Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια>>.  Και το άρθρο 16/ <<2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες>>.

Αυτά δεν επιτυγχάνονται με 27 δολάρια την ώρα σε μια πόλη όπου για να στεγαστείς μόνο απαιτούνται χιλιάδες δολάρια νοίκι.

Χ.Μ.