Θλίψη στις δύο ακτές του Ατλαντικού για το θάνατο του ευεργέτη Δημητρίου Καλοειδή

Θλίψη στις δύο ακτές του Ατλαντικού προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του ομογενή επιχειρηματία, φιλανθρώπου και ευεργέτη της ομογένειας και της γενέτειρας Δημητρίου Καλοειδή.

Συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντα επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» εφ’ ενός μεν για να εκφράσουν και δημοσίως τη θλίψη τους, εφ’ ετέρου δε να ενημερώσουμε την ομογένεια για τον αιφνίδιο θάνατο του ευεργέτη της Ελληνικής Παιδείας και δη του Ημερήσιου Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν που φέρει το όνομά του και της συζύγου του Γεωργίας Καλοειδή.

Ο Δημήτριος και η Γεωργία Καλοειδή ευεργέτησαν όσο ελάχιστοι την ομογένεια, τη Νέα Υόρκη και την ιδιαίτερή τους πατρίδα τη Λακωνία.

Τα έργα του Δημητρίου και Γεωργίας Καλοειδή είναι αμέτρητα και τα ονόματά τους έχουν γραφεί με χρυσά γράμματα στον μακρύ κατάλογο των ευεργετών της ομογένειας και της γενέτειρας.

Και δεν ευεργέτησαν μόνο την εκκλησία και τα ευαγή ιδρύματα της ομογένειας και της γενέτειρας, αλλά επένδυσαν στη Σπάρτη και προ ενός έτους προσέφεραν στη γενέτειρά τους ένα μια από τις πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, το «Mystras Grand Palace Resort & Spa».

‘Ενα από τα πιο πρόσφατα έργα είναι η συγχρηματοδότηση των ανελκυστήρων στο ιστορικό κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο αείμνηστος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εστιάτορες της Νέας Υόρκης και συνάμα συνιδιοκτήτης του φημισμένου “Terrace on the Park” στο Φλάσινγκ το οποίο αποτελεί προορισμό για τις ομογενειακές και όχι μόνο εκδηλώσεις.

Ο ιδρυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας “Hellenic DNA” με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνος Σατζόγλου εξέφρασε τη θλίψη του και μας παραχώρησε τα δικαιώματα της αναδημοσιεύσης μιας από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ζεύγους Καλοειδή που εξέπληξε την ομογένεια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός επεσήμανε: «Με θλίψη πληροφορήθηκα την είδηση της εκδημίας του σπουδαίου ευεργέτη του τόπου μας Δημήτριου Καλοειδή.  Ο Δημήτριος Καλοειδής υπήρξε ένας ομογενής που έθεσε στόχο ζωής όχι μόνο την διάδοση και διάσωση του ελληνικού στοιχείου στην Αμερική όπου μετανάστευσε αλλά και την υποστήριξη και ενίσχυση της πατρίδας του με όποια μέσα διέθετε.

Ο Δημήτριος Καλοειδής, έζησε στη Νέα Υόρκη όπου και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον επιχειρηματικό χώρο. Παράλληλα, έδειξε έντονο φιλανθρωπικό ενδιαφέρον και πραγματοποίησε αναρίθμητες δωρεές, όχι μόνο στην ελληνική κοινότητα και εκκλησία αλλά και σε οργανισμός και φορείς της Νέας Υόρκης.

Τα τελευταία χρόνια τίμησε τη γενέτειρά του με την υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακή μονάδα που δημιούργησε στην περιοχή μας, πρόσφερε πολλές θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και έγινε ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία αντίστοιχων επιχειρήσεων στον τόπο μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στους οικείους. Θα τον θυμόμαστε για πάντα μέσα από το έργο του.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης δήλωσε: Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Λάκωνα πατριώτη, Δημητρίου Καλοειδή, ευεργέτη του τόπου μας.
Η Λακωνία, που τόσο αγάπησε , με τις μνήμες της να τον συντροφεύουν όλα τα χρόνια στην ξενιτιά, δεν θα τον ξεχάσει ποτέ, όχι μόνο για τις ευεργεσίες του, αλλά για την καλοσύνη και την απλότητά του.

Με κόπο, αγώνα και σκληρή δουλειά κατάφερε μακριά από την πατρίδα του πολλά. Η Λακωνία όμως, ήταν κομμάτι της ζωής του και προσπάθησε με πολλούς τρόπους να την βοηθήσει κάνοντας αξιοθαύμαστες δωρεές προς την εκκλησία και συλλόγους. Το ήθος του, η συνέπεια, η επαγγελματικότητα και η παρουσία του στο χώρο του τουρισμού, αποτελούν ένα ξεχωριστό παράδειγμα.

Κατασκεύασε το ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort & Spa στο Μυστρά, αλλάζοντας τα πάντα στο χώρο της διαμονής στη Σπάρτη.

Οι πράξεις του ήταν αξιέπαινες ,η στάση της ζωής του και η χαμηλών τόνων προσωπικότητά του, αποτελούν στοιχεία ενός ευγενούς ανθρώπου με αρχές και παράδειγμα προς μίμηση.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Γεωργία και ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα ,που θα τον σκεπάσει. Αιωνία του η μνήμη.

Πηγή:anamniseis.net