Μητσοτάκης στις Η.Π.Α: Στρατηγική, στόχοι και προσδοκίες της ελληνικής πλευράς

Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ταξίδι που θα κάνει τη Δευτέρα 23/9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά ότι από το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός, μπορεί να καθοριστούν σημαντικές εξελίξεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ειδικά οι συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτές που ξεχωρίζουν, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι η ανάδειξη του οικονομικού σχεδίου που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε να πείσει τη διεθνή σκηνή ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι αξίζει της προσοχής επενδυτών. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι ότι όσο πιο ξεκάθαρο γίνει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο, τόσο θα ενισχυθεί και η διεθνής εικόνα της χώρας. Όπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, πρόθεση της ελληνικής αποστολής είναι να δείξει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μία χώρα που έχει αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει στην καρδιά της Ευρώπης και έχει άποψη για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Eιδικά με τον Πρόεδρο Τραμπ o Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει μία συζήτηση για όλα τα θέματα, με έμφαση όμως στα εθνικά. Η προκλητικότητα της Τουρκίας, η στάση της στη ΝΑ Μεσόγειο και το θέμα της Κύπρου, το προσφυγικό αλλά και η προσπάθεια προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα,  θα τεθούν σίγουρα στο τραπέζι του διαλόγου από τον κ. Μητσοτάκη. Η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ σε όσα θέματα θέσει η ελληνική πλευρά, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την συνέχεια σε πολλαπλά επίπεδα. Το ιδανικό για την ελληνική πλευρά είναι να προχωρήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στην καταδίκη της τουρκικής στάσης και παράλληλα να στείλει μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε αυτή την συνάντηση θα συζητηθεί και το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και οι προτάσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, ενώ στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στοχεύει να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, ειδικά λόγω των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, η ελληνική πλευρά θέλει πάντα να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς θεωρεί ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από την μονομερή παράθεση απόψεων. Αυτό που τονίζουν όμως και που θα επιχειρήσουν να το κάνουν ξεκάθαρο σε όλες τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν, είναι ότι η Ελλάδα θέλει να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η ελληνική θέση είναι ότι πρόκειται για ζήτημα Ε.Ε. και Τουρκίας και η Αθήνα θα επιμείνει πάρα πολύ στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας απαιτώντας ουσιαστικά από τη γειτονική χώρα να ελέγξει τα δίκτυα των διακινητών.

Όσο για την ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ, στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να κάνει ξεκάθαρο προς τη γειτονική χώρα ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές από την πλευρά της .

Εκτός όμως από τις συναντήσεις και τα τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα εθνικά μας θέματα με τους ξένους ηγέτες, εξαιρετικά σημαντικές κρίνονται και οι επαφές που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών σχημάτων και  funds, οικονομικούς παράγοντες της ομογένειας αλλά και με επικεφαλής τραπεζών.

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δείξει ότι πλέον η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και θα εστιάσει –μεταξύ άλλων- στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να πάει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του για την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

πηγή: haffigtonpost.gr