Μητσοτάκης προς Ζάεφ: Δεν θα υπέγραφα ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών

Νέα Υόρκη.- Oλοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον κ. Ζάεφ ότι «δεν θα υπέγραφε ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών», επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα τη σεβαστεί από τη στιγμή που κυρώθηκε και αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στον ομόλογό του ότι θα επιμείνει στην πλήρη και πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της, ειδικά ως προς το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέροντας ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη συμφωνίας δεν εμπόδισε τις ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (1.30 το πρωί – 18.30 το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης,

Πηγή: skai.gr