Lehman Bros της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς η Thomas Cook: Το κόστος για τη χώρα μας

Tα 500 εκατ. ευρώ προσεγγίζει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το κόστος της πτώχευσης της Thomas Cook  για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο με την κυβέρνηση να παίρνει άμεσα την πρώτη απόφαση για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Αναλυτές μάλιστα αποκαλούν «Lehman Bros της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς» την Thomas Cook . Όπως τονίζουν στελέχη του τουρισμού, η πτώχευση του βρετανικού τουριστικού γραφείου για την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά είναι ό,τι ήταν η πτώχευση της Lehman Bros για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το χρέος της ιδρυθείσας το 1841 βρετανικής εταιρείας αγγίζει τα 1,7 δισεκ. λίρες.

Για την Ελλάδα ειδικά 1 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας μέσω της Thomas Cook (πάνω από 2,5 εκατομμύρια παλιότερα). Το τουριστικό γραφείο έχει εννέα ιδιόκτητα ξενοδοχεία με έλληνα εταίρο των οποίων οι εργαζόμενοι –περίπου 1.200- βρίσκονται στην παρούσα φάση στον αέρα. Επίσης, σε 39 ξενοδοχεία είχε μετοχική παρουσία, ενώ συνεργαζόταν με 500 ξενοδοχεία σημαντικού μεγέθους, χωρίς να γνωρίζουμε θυγατρικές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η γερμανική θυγατρική της Thomas Cook έστειλε ήδη email σε έλληνες συνεργάτες με το οποίο προτείνεται άμεσο κούρεμα οφειλών της τάξης του 20% ώστε να πάρουν τα υπόλοιπα χρήματά τους.

Σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκε η άμεση απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής του φόρου διαμονής από τις πληγείσες επιχειρήσεις. «Το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο για τον προϋπολογισμό» σχολίαζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Θα πραγματοποιηθεί νέα διυπουργική για το θέμα σε δύο με τρεις ημέρες οπότε θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων από την πτώχευση του τουριστικού γραφείου.

πηγή: skai.gr