Ο συγγραφέας Θ Καλλιφατίδης στο ΗΑΥ Festival  της Segovia

Η ισπανόφωνη εφημερία  el país  με τίτλο «  το HAY Festival συζητά για την εξορία  ως πρόβλημα και ως λύση»  αναφέρεται στην χθεσινή παρουσία του Έλληνα συγγραφέα Θ. Καλλιφατίδη στο Hay Festival της Σεγκόβια ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του σε ηλικία 25 ετών  για να εγκατασταθεί στην Σουηδία, όπου ασπάστηκε την σουηδική γλώσσα. Όμως δεν μασά τα λόγια του και δηλώνει Έλληνας μετά από 70 χρόνια παραμονής στην Σουηδία .

Το τελευταίο βιβλίο του  « Μια ζωή ακόμη» το πρώτο που μεταφράζεται στην ισπανική γλώσσα ,  αναδύθηκε μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα  και τις αναμνήσεις του. « ‘Έζησα στην Ελλάδα  τις σημαντικές στιγμές της ζωής μου, εκεί ερωτεύτηκα,  δημοσίευσα τα πρώτα έργα μου.  Όλα αυτά τα έχασα αλλά τα συγκράτησα στην καρδιά μου”.  Παρά ταύτα, ο Καλλιφατίδης διατηρεί  την μεσογειακή ταυτότητα του «  Η λογοτεχνία είναι μια γλώσσα στην οποίαν γράφεις, είναι οι ιδέες που θέλεις να αφηγηθείς» .

Ο ομογενής συγγραφέας Θ. Καλλιφατίδης

Η  δημοσιογράφος από το Μαρόκο Sanaa El Aji   και η συγγραφέας από το Μαρόκο που ζει στην Καταλονία  Najat El Hamchmi  έθιξαν  το ζήτημα της επιβληθείσης/  επίκτητης  ταυτότητας . Και οι δύο το περιέγραψαν υπό το πρίσμα της γυναίκας στο ισλάμ, που στην πραγματικότητα είναι μια σοβινιστική κοινωνία  και εξακολουθεί να καταδικάζει τις γυναίκες  να ταυτίζονται με τα ιδεώδη  που καθορίζει ένα πατριαρχικό σύστημα, ακόμη κι αν  μεγαλώνουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον όπως το ευρωπαϊκό. Σε παρατηρήσεις τους οι José María Beneyto, Renato Cisneros και η δημοσιογράφος Paola del Vecchio  τόνισαν ότι οι λαϊκιστές ηγέτες , που βρίσκονται στους αντίποδες του Ατλαντικό, οικειοποιούνται της εικόνας των λαών τους  για να την κατασκευάσουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους , καταδικάζοντας τους  σε στερεότυπα  που αναπαράγουν αυτούς που τους κυβερνούν.

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση Καλλιφατίδη στο διεθνές λογοτεχνικό Φεστιβάλ  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της ελληνικής Πρεσβείας της Ισπανίας με τις Πρεσβείες της Σουηδίας και Κύπρου, όπως  και με τον εκδοτικό του οίκο στην Ισπανία Galaxia Gutenberg.