ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Πήρε “φωτιά” η υπόθεση της ψήφου των Αποδήμων

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, μίλησε για τους νέους που έφυγαν εκτός Ελλάδας και τόνισε ότι «η κυβέρνηση μας θέλει να σταματήσει αυτήν την ‘αιμορραγία’».

«Αφού μίλησα για τους νέους εκτός συνόρων», πρόσθεσε, «δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα άλλο αναφέρετο δικαίωμά τους: Να ψηφίζουν, μαζί με όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει, επιτέλους, και στη χώρα μας την επιστολική ψήφο».

Οπως είπε η κυβέρνηση θέλει «να διευκολύνει όσους Έλληνες κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να έχουν γνώμη για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Να ενώσει έτσι τον παγκόσμιο Ελληνισμό. Είναι κάτι αυτονόητο, το χρωστάμε στα μυαλά και στα χέρια μας που ζουν και προοδεύουν σήμερα εκτός συνόρων.

»Αυτό θα ζητήσω να κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί τους οποίους προτίθεμαι να συναντήσω στις επόμενες μέρες. Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους. Πρέπει η Βουλή με 300 ψήφους, και μετά από διάλογο που είμαι διατεθειμένος να κάνω, να δώσουμε επιτέλους αυτή τη δυνατότητα σε όσους συμπατριώτες μας κατοικούν στο εξωτερικό».

Για το ίδιο θέμα και από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, είπε:  Οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν εκεί που ζουν. Δεν υπάρχει ανασυγκρότηση της Ελλάδας, χωρίς την ενότητα των Ελλήνων. Η ψήφος στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό θα γίνει θεμελιωμένο δικαίωμα».

 

Επομένως, μελισσούλες μου, η κυβέρνηση το έχει πάρει απόφαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ένα-ένα παρουσιάζουν το σχέδιό τους για την ψήφο. Το θέμα της ψήφου από το εξωτερικό πήρε “φωτιά”. Μένει να δούμε εάν και τα άλλα κόμμα, πέραν από τους σχεδιασμούς και τις ρητορείες,  θα συνεργαστούν με την Κυβέρνηση ώστε όλοι μαζί να βάλουν τέλος σε ένα εθνικό ζήτημα που «σέρνεται» σαράντα τόσα  χρόνια τώρα.  Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ κρατάω μικρό καλάθι… Τοσοδούλικο… Σαν τις μελισσούλες μου!

 

 

Η ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ελληνικό Κογκρέσο της Αμερικής   την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019, ήταν η μόνη ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία και ενέργειες ομογενειακού φορέα στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης για την ψήφο των Ελλήνων Ψηφοφόρων από το εξωτερικό. Επί του προκειμένου, αξιοσημείωτη και επαινετή,  είναι η δράση του προέδρου του Hellenic Congress of America, Νίκου Αποστολόπουλου, και του ΔΣ της  οργάνωσης, που πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της συγκέντρωσης των δέκα συν μία Οργανώσεων στην Νέα Υόρκη για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, Νίκος Αποστολόπουλος,  στην σύντομη παρέμβασή του, τάχθηκε υπέρ της  ισότητας της ψήφου μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού και των ψηφοφόρων του εσωτερικού.  Να ψηφίζουν οι Απόδημοι για την εκλογική περιφέρεια στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι ήδη εγγεγραμμένοι. Και η ψήφος τους να προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

 

Θα το σημειώσουμε ενόψει και των νέων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ οργανώσεων των Αποδήμων Ελλήνων. Σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις,  πρέπει να εκφέρονται και να καταγράφονται οι απόψεις όχι των ατόμων – ομιλητών, αλλά οι απόψεις των οργανώσεων που συμμετέχουν στην εκδήλωση και οι οποίες απόψεις, έχουν προκύψει από εσωτερικό διάλογο και έχουν αποκρυσταλλωθεί σε σχετικά ψηφίσματα. Τότε και μόνον τότε θα έχουν αξία και θα συμβάλουν στον σχηματισμό ενιαίας έκφρασης των Αποδήμων. Η οποία ενιαία έκφραση οφείλει να προέλθει από τον συγκερασμό των όποιων διισταμένων απόψεων, αφού ομοφωνία είναι φυσικό να μην υπάρχει σε ένα τέτοιο ζήτημα. Επομένως, οι τριτοβάθμιες οργανώσεις πρέπει να ξεκινήσουν εσωτερικούς διαλόγους και να εκδώσουν ψηφίσματα τα οποία θα συζητηθούν και θα γίνουν ενιαίο «ψήφισμα» σε μία πανομογειακή συγκέντρωση τριτοβάθμιων οργανώσεων. Διαφορετικά, η Βουλή, εάν ποτέ επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 (200 ψήφοι) θα επιβάλει στους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού το Σχέδιο στο οποίο θα έχει καταλήξει η όποια Κυβέρνηση, διαβουλευόμενη με τα όποια λοιπά κόμματα, απούσης της θέσης και της θέλησης των Αποδήμων. Τόσο απλό είναι το θέμα.