Πόλεμος των drones στο Αιγαίο – Η Ελλάδα αγοράζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Τι διαθέτει η Τουρκία

Σε αλλαγή σχεδιασμού υποχρεώνεται να προχωρήσει το ελληνικό «Πεντάγωνο» με στόχο οι Ενοπλες Δυνάμεις να γίνουν περισσότερο «μάχιμες» στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς σήμερα διαθέτουμε περί τα 15 UAVs, ξεπερασμένης όμως τεχνολογίας.

Οι διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς και Αμερικανούς για την αγορά ή ενοικίαση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σύγχρονες δυνατότητες είναι πλέον πιο εντατικές, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή ενός UAV «made in Greece».

Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι επιβεβλημένο να τρέξει πιο γρήγορα και να ενσωματώσει τις σύγχρονες τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Κι αυτό, εξηγούν, όχι μόνο επειδή η Τουρκία με τα δικά της drones οργώνει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διότι τέτοια μέσα χρησιμοποιούνται πλέον κατά κόρον από τους σύγχρονους στρατούς σε ένοπλες συρράξεις και όχι μόνο για να σαρώνουν αλλά και για να προσβάλλουν στόχους.

Είναι άλλωστε πρόσφατο το περιστατικό της επίθεσης με drones στην πετρελαϊκή εταιρεία Aramco στη Σαουδική Αραβία. Π

ροεξοφλείται πως με την απόκτηση νέων και σύγχρονων UAVs η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτήρηση των συνόρων της.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή έλεγε πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι άλλοι δύο κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει σύντομα να αποκτήσουν νέα UAVs. «Τα μη επανδρωμένα είναι το μέλλον στη χρήση αεροπορικών μέσων για πολεμικούς – επιχειρησιακούς σκοπούς. Πολύ σύντομα θα βλέπουμε ζευγάρια μαχητικών, όπου ο νούμερο 2 θα είναι… UAV. O χειριστής δηλαδή θα είναι στο έδαφος».

Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Αμυνας είναι οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων UAVs να κινηθούν με ταχύτητες… μαχητικών αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαφές με το Ισραήλ για την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία μας UAVs τύπου Heron έχουν ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και ακόμη συνεχίζονται.

Το «Πεντάγωνο» επιδιώκει την απόκτηση δύο UAVs Heron με ενοικίαση (leasing).

Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου αεροσκάφους είναι δοκιμασμένες, αφού το Ηeron πέρυσι πετούσε πάνω από το Αιγαίο επιτηρώντας τα σύνορά μας για λογαριασμό της Frontex.

Εδώ και αρκετό καιρό, εξάλλου, το ΓΕΕΘΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση αμερικανικών UAVs, πιθανότατα κάποιων MQ-9 Reaper που προσανατολίζεται να αποσύρει ο αμερικανικός στρατός. Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ενδιαφέρεται για την προμήθεια 25 drones μέσω ΕΣΠΑ που θα ενταχθούν στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς για τις ανάγκες ελέγχου της μετανάστευσης και επιτήρησης των συνόρων.

Κατασκευάζονται άλλα 4 «Πήγασος»

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κάποτε πρωτοπορούσε στα UAVs και ήταν από τις λιγοστές χώρες που κατασκεύαζαν μη επανδρωμένα, με τις προσπάθειες να ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίες του ’80. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» είχαν μάλιστα προβλέψει τις εξελίξεις: στόχευαν, στο πλαίσιο του μακρόπνοου προγραμματισμού εξοπλιστικών, μετά το 2012 να προχωρήσουμε ακόμη και στην αγορά μη επανδρωμένων μαχητικών – UCAV (!) – για την Πολεμική Αεροπορία. Θα ήμασταν πολύ μπροστά· ωστόσο το υποπρόγραμμα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησε.

Σήμερα ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει γύρω στους 15 «ιπτάμενους κατασκόπους». Ανάμεσά τους είναι περί τα 8 γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη sperwer που χρησιμοποιεί ο Στρατός Ξηράς (οι Διαβιβάσεις), ενώ 6 ελληνικής κατασκευής UAVs «Πήγασος ΙΙ» χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία έχοντας ως βάση τους, από τον Αύγουστο του 2017, την 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λάρισας. Είναι δε υπό κατασκευή άλλα 4 «Πήγασος ΙΙ» και αναμένεται να παραδοθούν εντός του 2020.

Πηγές της Αεροπορίας τονίζουν μάλιστα πως τα ελληνικά UAVs είναι απολύτως λειτουργικά και επιχειρησιακά. Προ ημερών άλλωστε ένα απ’ αυτά ανέλαβε αποστολή επιτήρησης για το Προσφυγικό στη Χίο.

Στον αντίποδα, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη δικής της παραγωγής, και μάλιστα δύο τύπων, τα Anka και τα εξοπλισμένα Bayraktar, που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Από τον Αύγουστο του 2018 λειτουργεί η βάση «313 μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στα Δαρδανέλλια υπό τη διοίκηση του τουρκικού ναυτικού, η οποία συνεργάζεται με τη ναυτική βάση του Ντάλαμαν στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Και βέβαια η Αγκυρα στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου κατά της Ελλάδας φροντίζει να προπαγανδίζει με κάθε τρόπο την παρουσία των τουρκικών drones σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «Πεντάγωνο» επισημαίνουν πάντως ότι η Τουρκία μπορεί να κομπάζει για τον μεγάλο αριθμό τουρκικών UAVs που διαθέτει, σύντομα όμως με τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν «θα ισορροπήσουμε την κατάσταση».

Τα UAV’s που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός

Πολεμική Αεροπορία

  • Διαθέτει Μοίρα μη Επανδρωμένων στην αεροπορική βάση Λάρισας (110 ΠΜ) με 6 UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ Block 1 – Άλλα 4 (υπό κατασκευή) θα παραληφθούν το 2020

Στρατός Ξηράς

  • 8 UAV Sperwere (γαλλικής κατασκευής) με εμβέλεια 180 χλμ.

Τα UAV’s που διαθέτει ο Τουρκικός Στρατός

Περισσότερα από 100

  • UAV τύπου ΑΝΚΑ: 16 υπό κατασκευή 20
  • UAV με οπλισμό τύπου Bayraktar: Υπολογίζονται σε περισσότερα από 75
  • Άλλα (μινι UAV, παλαιότερων τύπων): ξεπερνούν τα 40

πηγή:in.gr